Sfinții zilei

†) Sfântil Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sfântul Dimitrie s-a născut în cetatea Solun (Tesalonic), în Grecia de azi,  pe vremea împăratului Dioclețian și Maximilian (284-305). Provine din cele mai nobile familii din Macedonia, tatăl său fiind prefect. Era admirat de frumusețea și noblețea sa exterioară, dar și pentru virtuțile sale, precum și pentru bunătatea și înțelepciunea sa. Din tinerețe a devenit specialist în arta militară, și a devenit general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei ,numit de către Maximilian  Galerius, Cezarul Greciei și al Macedoniei. Aceste toate onoruri nu l-au făcut să uite de mântuirea sufletului, fiind învățător al credinței lui Isus Hristos, ce petrecea zilnic,  interpretarea învățăturilor credinței lui Isus Hristos, chiar și în public, fără să se ascundă, așa încât mulți păgâni din Tesalonic și din regiune s-au convertit la creștinism, chiar și în ciuda persecuțiilor pornite de împărat împotriva creștinilor. Biruitor în războiul contra sciților, în drum spre Roma, Cezarul Galerius, pe când  devenise Augustus, venind în Tesalonic, pentru a fi aclamat de popor, unii păgâni invidioși l-au denunțat pe Dimitrie că este creștin și predică în public credința creștină. Împăratul s-a mâniat și la întemnițat într-o temniță umedă. După lupta dintre Lie și Nestor, un creștin, care îi ceruse să se roage pentru el, a fost binecuvântat și însemnat cu semnul sfintei cruci pe frunte, în temniță de către Sfântul Dimitrie. În luptă, îl omorâse pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, fapt ce la înfuriat și  poruncește să îi tăiat capul lui Nestor, iar lui Dimitrie să fie  străpuns cu sulițele. În timp ce se ruga, a fost străpuns de sulițe, iar din trupul lui, nu a curs sânge ci mir tămăduitor,  dându-și sufletul în mâinile lui Dumnezeu, pe 26 octombrie. După moartea Sfântului, sa făcut multe minuni și tămăduiri. Marele Mucenic Dimitrie este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari „sfinți militari”. Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, în Serbia), iar moaștele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413. În Salonic a fost ridicată o bazilică, deasupra mormântului său, care face parte din situl Monumentelor Paleocreștine și Bizantine din Salonic, aflându-se și pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO.  

Rugăciunea zilei

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cea mai puternică rugăciune

„ Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ti-a îngăduit să poți vesti cu mai multa uşurință şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câştiga fericirea veşnică.

Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creştinilor: „Aleluia.” Străpuns de sulițele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.

Gândul zilei

„Să completăm lipsurile aproapelui cu dragostea noastră. Faceți aceasta și vă mântuiți! ”– Părintele Paisie Olaru

Știai că?

Șiragul de metanii, metaniile sau metanierul provine din limba greacă (komboskini), sunt un fel de șirag alcătuit dintr-o serie de noduri ( uneori în locul nodurilor se pun bobițe din lemn), făcute de regulă din lână, folosit la concentrarea la rugăciune, la numărarea și ritmarea rugăciuni. este un obiect sfânt, ortodox, folosit pentru rugăciune. Metaniile se folosesc în special când se rostește rugăciunea lui Isus. Șiragul de metanii este de culoare neagră, culoarea suferinței și a doliului.

Pilda zilei

Cu sacul în spate

– Ascultă, omul lui Dumnezeu! Fii bun și ia-mă în căruță, căci uite, duc în spate sacul acesta din greu încărcat.
– Bucuros, dar uite, și căruță mea e din greu încărcată…  Dar, fie, uite aici în colț un locușor! Urcă!
Plecând cu căruța, la un răstimp căruțașul observă cu mirare că cel suit stă cu sacul în spate.
– Ce faci, omule? Pune sacul jos! Ce stai cu el în spate?
– Păi spuneai că duci greu în căruță, de aceea țin sacul în spate, să nu-ți fie prea greu.

În cele sufletești mulți creștini sunt la fel. Nu își aruncă sacul păcatelor în scaunul spovedaniei, pentru a primi eliberarea de ele.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

*În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri. Ritualul spune că cei care sar peste foc vor fi sănătoşi tot anul şi feriţi de boli şi necazuri.

*Focul lui Sâmedru are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii.

*Tinerii se strâng într-un loc înalt al satului. Acolo pun o grămadă de lemne și cetină de brad, după ce focul este stins, Tăciunii stinși erau aruncați în livadă și grădini pentru a da putere pământului să rodească.

* Se spune că tinerii care vor să se căsătorească în decursul anului care vine, trebuie să sară peste flăcările focului lui Sâmedru sau Sumedru. Potrivit legendelor, Sâmedru era un bărbat obișnuit, păstor și crescător de animale.

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău