Primele Denii din Postul Mare al Paștelui încep săptămâna aceasta. Mai exact, miercuri și vineri, slujbele urmând să aibă loc începând cu ora 16.00, la Catedrala Patriarhală.

Creştinii ortodocşi participă, în săptămâna a cincea din Postul Mare, la primele slujbe numite Denii din parcursul anului bisericesc: Denia Canonului Mare – miercuri şi Denia Acatistului Bunei Vestiri – vineri. La Catedrala Patriarhală aceste slujbe vor fi oficiate începând cu ora 16,00, informează Agenţie Basilica a Patriarhiei Române.

Denia de miercuri seară va fi săvârşită de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, iar cea de vineri seară de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

Denia este slujba Utreniei de a doua zi oficiată în ajun, seara.

Ce semnificație au aceste slujbe? Diferența dintre deniile din Postul Mare și cele din Săptămâna Patimilor 

Deniile din săptămâna a cincea a Postului Mare au o rânduială diferită de a celor din Săptămâna Pătimirilor, slujba de miercuri seară incluzând Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar cea de vineri seară Acatistul Bunei Vestiri.

Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul este un canon de pocăinţă, un imn liturgic lung alcătuit din nouă cântări, compuse, la rândul lor, din peste 250 stihiri scurte de pocăinţă, ritmate de invocaţia: „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!”, cerere care aminteşte de rugăciunea vameşului din prima duminică a perioadei Triodului.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citeşte pe fragmente în prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, în cadrul Slujbei Pavecerniţei. În întregime, el se citeşte miercuri seară în săptămâna a cincea a Postului în cadrul Utreniei pentru ziua de joi.

Acatistul Bunei Vestiri este cel mai vechi acatist, prima creaţie a genului.

Termenul acatist provine din greacă şi înseamnă „care stă în picioare”, arătând modul în care se participă la aceste rugăciuni. Prin acatiste se cere ocrotire şi ajutor pentru cei care se roagă. 

Sursa: Realitatea Spirituala

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău