Programul slujbelor oficiate la Catedrala Patriarhală din București de Praznicul Nașterii Domnului – Crăciun 2023 și de Anul Nou a fost anunțat de Patriarhia Română. În ultima zi a anului 2023 va fi expusă racla cu moaştele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, spre închinare, în interiorul Catedralei Patriarhale.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a publicat programul slujbelor oficiate la Catedrala Patriarhală de Praznicul Nașterii Domnului și de Anul Nou.

În Catedrala Patriarhală din București slujbele de Crăciun și Anul Nou vor fi oficiate conform următorului program liturgic:

Duminică, 24 decembrie 2023, Ajunul Crăciunului

Luni, 25 Decembrie 2023, Praznicul Nașterii Domnului

Între orele 09:30 – 12:30 va fi oficiată Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Duminică, 31 Decembrie 2023, Ajunul Anului Nou

Între orele 23:30 – 01:00 va fi oficiată Slujba de binecuvântare a Anului Nou, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Luni, 1 ianuarie 2024, Tăierea – împrejur cea după trup a Domnului, Sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei și Anul Nou.

Între orele 09:30 – 12:30 va fi oficiată Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Apoi, va fi oficiată slujba de Te Deum cu ocazia începutului Noului An – 2024. La final, va avea loc Proclamarea Anului omagial şi a Anului comemorativ 2024.

Patriarhia Română a proclamat 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți. Motivația alegerii acestor tematici are în vedere necesitatea unei intensificări a îngrijirii celor aflați în suferință sufletească și trupească, se arată într-un mesaj al Patriarhului Daniel pentru anul 2024, scrie basilica.ro.

Biserica învață că îngrijirea celor în suferință este manifestare concretă, vizibilă a iubirii milostive și că sănătatea trupească este strâns legată de cea sufletească. Sănătatea, a explicat în repetate rânduri Patriarhul Daniel, este un dar de la Dumnezeu, nu ceva ce ni se cuvine, și ea trebuie păstrată și cultivată.

Având în vedere că Mântuitorul Hristos este principalul model în îngrijirea bolnavilor iar El a lucrat adesea în mod minunat prin sfinți, în anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor vor fi comemorați toți sfinții tămăduitori fără de arginți.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău