Sfinții zilei  

Sfinții Mucenici Calinic, Veniamin și Mamant; Sfânta Muceniță Teodota cu fiii săi.

Sfântul Mucenic Calinic era originar din Cilicia, a trăit într-o perioadă în care mulți creștini se lepădau de credința în Hristos și slujeau idolilor. Plângând pentru pierzarea lor, sfântul s-a făcut multora dascăl de mântuire și-i învăța pe ei adevărul. Pe când era în Ancira, propovăduind pe Hristos, a fost prins și dus în fața dregătorului Sacerdon, care l-a supus la tot felul de chinuri. Încălțându-l cu încălțăminte de fier, care avea piroane ascuțite, l-au silit să alerge până la Gangra, cetate la 80 de stadii de Ancira. Mergând numai 7 stadii, ostașilor care-l trăgeau li s-a făcut sete, dar sfântul, rugându-se, a făcut să izvorască apă dintr-o stâncă. Sosind la Gangra, a fost aruncat într-un cuptor de foc și așa și-a dat sufletul Domnului.

Sfântului Mamant,  în timpul persecuțiilor din secolul al III-lea, părinţii acestuia au fost aduși din provincia Gangara la guvernatorul Cezareei Capadociei, Faust, unul dintre aprigii prigonitori ai creștinilor. Fiind întemnițați, Rufina a născut pe Sfântul Mamant în închisoare, după care a fost ucisă de persecutori. La porunca lui Dumnezeu, o femeie pe nume Amina a luat în grija sa pruncul Rufinei. Ajungând la vârsta de 15 ani, Sfântul Mamant s-a remarcat ca și părinții săi în mărturisirea credinței în Domnul nostru Iisus Hristos. Fiind arestat de către delegatul Împăratului Aurelian, un anume Democrit, a fost trimis în Egeea, unde se afla împăratul, pentru a fi judecat și osândit chiar de acesta, deoarece făcea parte dintr-o familie nobiliară. Nevrând să renunțe la credință și mărturisind pe Mântuitorul Iisus Hristos ca singurul Împărat al cerului și al pământului, el a fost supus la chinuri și a suferit moarte martirică în anul 275.

Sfânta Muceniță Teodota cu fiii săi a fost din cetatea Ciliciei, binecredincioasă, și se nevoia la poruncile lui Dumnezeu, învațându-și pruncii spre cunoștința dumnezeiască pe vremea când trăia și Sfânta Muceniță Anastasia. Stăpânitorul Lefcait îi făcea silă să și-o ia femeie, dar ea nu a vrut nicidecum. Pentru aceea a fost trimisă către Nichitie, stăpânitorul Bitiniei, care a poruncit să fie băgată, împreună cu cei trei prunci ai săi, într-un cuptor de foc, unde și-a luat cununa muceniciei. Și se face soborul lor în locul muceniciei lor, ce este la Cambo.

Rugăciunea zilei

Rugăciune către Mântuitorul pentru izbăvire de necazuri

„Doamne, viforul necazurilor se ridică asu­­pra noastră şi au intrat ape până la su­fle­te­le noastre, dar întru Tine este toată nă­dej­dea noastră. Tu cunoşti pricina răului care ne apasă. La Tine perii capetelor noas­tre sunt număraţi. La Tine deci scăpăm şi pe Ti­ne Te rugăm să depărtezi de la noi orice rău pierză­tor de suflet şi să ne ajuţi a birui toa­te ispitele care ne învăluie, că Tu eşti în­tă­rirea, scăparea şi izbăvitorul nostru, Hris­toa­se Dumnezeule, şi Ţie slavă Îţi înăl­ţăm, Ta­tălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Amin!”

Gândul zilei

„Adevăratul creștin Îl poartă mereu pe Iisus în inima să!”- Avva Leontie

Știai că?

Cuvântul „Aliluia” sau „Aleluia” (cuvânt de origine ebraică) este o cântare de bucurie originară din Vechiul Testament, care este des întâlnită în rugăciuni și în cântările liturgice. El înseamnă ad-litteram „Lăudați pe Domnul”. Expresia este folosită, de asemenea, în cântările liturgice, în care acest cuvânt este combinat cu versete din Scriptură, de obicei, din Psalmi. Acest cântec este utilizat adesea înainte de citirea Evangheliei.

Pilda zilei

Viaţa

De mult, a venit la uri călugăr, un om tare necăjit şi l-a întrebat:

– Ce este rău cu mine? De ce nu îmi găsesc liniştea? De ce nu sunt mulţumit de viaţa mea?

Bătrânul călugăr a luat, atunci, o sticlă şi, după ce a umplut-o pe jumătate cu apă, a pus-o în faţa omului şi l-a întrebat:

– Cum e această sticlă?

– Este pe jumătate goală!

– Vezi, i-a mai spus călugărul – eu o văd pe jumătate plină. În viaţă, trebuie să vezi partea frumoasă a lucrurilor. Nu este greu, mai ales că în toate există ceva frumos; Dacă vom şti să privim natura, vom vedea frumuseţe şi bogăţie. Dacă vom şti să-l privim pe om, în adâncul lui, vom vedea bunătate şi dragoste. Privind astfel viaţa şi oamenii, devenim noi înşine mai frumoşi, mai bogaţi şi mai buni.

„Fii totdeauna cu Dumnezeu, dacă vrei ca Dumnezeu să fie totdeauna cu tine!” (Sfântul Ioan Gură de Aur )

 

 

 

Sursa: Realitatea Spirituala

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău