Sfinții zilei  

Sfântul Mare Mucenic Artemie; Sfântul Cuvios Gherasim din Chefalonia.

Rugăciunea zilei

Troparul Sfântului Cuvios Gherasim Kefalonitul

„Vieţuitor al pustiului, ocrotitor al ortodocşilor şi înger în trup, vindecător şi de Dumnezeu purtător te-ai arătat nouă. Pentru aceasta noi, credincioşii, te lăudăm pe tine, dumnezeiescule Gherasim, că în chip vrednic ai dobândit de la Dumnezeu tămăduiri şi harul veşnic, şi îi vindeci pe cei bolnavi, pe demoni îi alungi, iar celor ce te cinstesc pe tine le izvorăşti tămăduiri. Vlăstar dumnezeiesc al Peloponesului şi comoară neprădată a Kefaloniei, lauda cea mare a întregii Elade, Sfinte Gherasim de Dumnezeu purtătorule, ocroteşte pe robii tăi!Amin”

Gândul zilei

Mândria încearcă să-și închipuie o lume și să trăiască în ea. Smerenia primește lumea așa cum a zidit-o Dumnezeu”. – Sfântul Sofronie Saharov

Știai că?

Mucenicii sau Martiri sunt cei ce și-au dat viața mărturisind pe Isus Hristos în condiții extreme. Mucenicii sunt primii sfinți ai Bisericii, care se consideră că mucenicia nu ar fi fost posibilă fără ajutorul harului Duhului Sfânt. De aceea, mucenicii au fost cinstiți ca sfinți imediat după moarte de către ceilalți creștini, ce se adunau în jurul mormântului (unde se găsea și moștele lui), de ziua pomenirii morții sale, adică nașterea la viața veșnică. În limbajul sinaxarelor Bisericii, la numele de mucenic se poate adăuga unele particularități ce precizează subcategoriile de sfinții mucenici:

– Mare mucenic – sunt cei care au purtat o luptă mucenicească                                                                 

– Sfinții mucenici – sunt cei care au fost clerici, diaconi, preoți și   episcopi                                                 

– Nou mucenic sau nou sfinți mucenici – sunt mucenicii apăruți după secolele (XV –XIX) și până în zilele noastre.

Pilda zilei

Unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră

Un industriaș foarte bogat a fost deranjat de un pescar care stătea pe malul râului, aproape de locul în care își avea ancorat iahtul său. Pescarul își adunase instrumentele de pescuit și privea alene luciul apei.
– De ce nu ieși cu barca în larg, la pescuit? Îl întrebă industriașul.
– Pentru că am prins destul pește pentru ziua de astăzi, răspunde pescarul.
– Cum de nu prinzi mai mult pește decât ai nevoie? Îl întrebă omul bogat.
– Și ce să fac cu el?
– Ai putea câștiga mai mulți bani, veni răspunsul impacientat, apoi ai putea să-ți cumperi o barcă mai mare ca să prinzi și mai mult pește.
Mai mult pește înseamnă mai mulți bani.
Curând ai avea o întreagă flotă de pescuit și ai deveni un om bogat, așa ca mine.
– Interesant. Și după aceea ce aș face?, întrebă pescarul.
– Ai sta, te-ai odihni și te-ai bucura de viață, răspunse industriașul.
– Apoi ce crezi dumneata că fac eu acuma? Spuse pescarul privind liniștit pe țărmul celălalt al râului. Nu vezi că stau și mă bucur de viață!

„Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură. Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta” (Matei 6:19-21).

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău