Sfinții zilei

† Schimbarea la Față a Domnului (Dezlegare la pește).

Sărbătoarea Schimbări la Față a Domnului sau Transfigurarea Domnului este un eveniment  petrecut pe muntele Tabor, pe când Isus Hristos se ruga, apostolii, moleșiți de somn, tresar deodată văzându-L într-o lumina nouă nemaivăzută. Chipul Mântuitorului devenind strălucitor ca soarele, iar veșmintele s-au făcut albe ca zăpada. În lumina acea divină a vorbit cu proorocii Moise și Ilie despre pătimirea și moartea Sa din Ierusalim. Apostolii au auzind „vocea lui Dumnezeu”(Ioan 12, 28), în timp ce alți au auzit doar „ zgomot de tunet” (Ioan 12, 29). Această sărbătoare ne dezvăluie divinitatea lui Isus Hristos, înainte de Pătimirile Sale. Astfel ucenicii să înțeleagă, după Înălțarea Sa, că El este cu adevărat  Fiul lui „Dumnezeu Tatăl” și că Patimile Sale au fost acceptate cu bună știință (Marcu 9:2-9).  

Mențiuni ale Schimbării la Față se găsesc în Sfânta ScripturăMatei 17:1-8, Marcu 9:2-9, Luca 9:28-36, și II Petru 1:16-19.

Începutul acestei sărbătorii datează din sec. al IV-lea, când Sfânta Împărăteasă Elena construiește o biserică pe Muntele Tabor. Această sărbătoare începe să fie menționată în documente din prima jumătate a secolului al V-lea. Sărbătoarea se generalizează mai târziu , prin hotărârea luată de papa Calist al III-lea ca mulțumire pentru biruința creștinilor asupra turcilor de la Belgrad în 1456.

Rugăciunea zilei

Rugăciune pentru împlinirea dorințelor de Sărbătoarea Schimbări la Față

 „Doamne Iisuse  Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir  asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi. La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu. Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima, că viața mea va fi în continuare un coșmar. Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie.  Amin!”

Gândul zilei

„Căutați să se facă voia lui Dumnezeu și toate vor merge bine!”- Sfântul Paisie Aghioritul

Știai că?

Canonul este un imn care este structurat în nouă ode, care are la bază versete preluate din Biblie. Acesta datează din încă din secolul al VII-lea și a fost compus în limba greacă de Sfântul Andrei Criteanu, al cărui canon mare de pocăință este slujit în Postul Mare. Sfântul Serafim de la Sarov spunea despre canoane că acestea sunt mijloace de îndreptare a păcatelor. În prezent, acest termen se mai folosește pentru un program de rugăciune, însoțit de metanii și post, numit canon de rugăciune.

Pilda zilei

În căutarea adevărului

Filozoful rus Soloviev a fost odată în vizită într-o mănăstire şi a avut o convorbire prelungită până la miezul nopţii cu unul dintre călugări. Voia să se întoarcă în camera sa. Ajunse deci pe culoar, spre care dădeau toate uşile la fel şi toate erau încuiate. Nu a reuşit să afle camera sa. Pe de altă parte îi era imposibil să se întoarcă în camera călugărului cu care tocmai vorbise. Nu voia să deranjeze pe nimeni. De aceea hotărâ să petreacă noaptea pe culoarul mănăstirii, care deodată deveni neprimitor, plimbându-se în lung şi-n lat. Noaptea a fost lungă şi obositoare, dar în cele din urmă trecu, iar primii zori ai dimineţii îi permiseră filozofului să găsească cu uşurinţă uşa camerei sale, prin faţa căreia trecuse aşa de multe ori, fără s-o recunoască. Atunci spuse el: „Celor care caută adevărul li se întâmplă deseori ceva asemănător. În timpul veghii de noapte trec deseori pe lângă el, fără a-l găsi, până când sosesc primele raze ale soarelui.

*Tradiții, superstiții și datini din popor de Sărbătoarea Schimbării la Față

-Sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos, denumită în tradiția folclorică Obrejania sau Probejania marchează începutul toamnei;

-În această zi nu se lucrează și la biserică se duc poame din noua recoltă, se binecuvântează și se împart;

-Nu se mai permite de acum spălatul rufelor la râu sau scăldatul în ape curgătoare și nici animalele nu se mai scaldă;

 -Păsările călătoare pornesc spre ţările calde, iar gândacii şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pregătindu-se pentru iarnă;

-Fetele nu trebuie să se pieptene în această zi , pentru că nu le mai crește părul , așa cum nu mai crește nici iarba;

-În bătrâni se spune că cei care nu vor ține cont de acestea se vor uscăți și gălbeji precum florile și frunzele;

– Fructele, în special strugurii și prunele, sunt  bune de gustat, deoarece devin pline de dulceață și savoare, existând și o zicală în acest sens, și anume: “boabă nouă în gură veche”.

-O altă superstiție spune că cine mănâncă struguri nesfințiți înainte de această sărbătoare va avea dureri de burtă;

-În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva căci așa o vei ține tot anul;

– Femeile însărcinate, dacă vor posti în această zi, vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi;

– Este bine de evitat călătoriile deoarece se spune că vă veţi rătăci;

-Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă;

-Data de 15 august este ultima zi când se culeg plante medicinale bune de leac;

-Potrivit tradiției, icoana Schimbării la Față este prima icoană pe care un iconar trebuie să o realizeze.

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău