Sfinții zilei

†Sfinții 40 de  Mucenici din Sevastia

Cei 40 de Mucenicii din Sevastia, (în greacă Σεβάστεια, cunoscut și ca Sebaste) era o veche localitate din Armenia antică (astăzi Sivas, în Turcia). Aici se afla în acel timp Legiunea a XII-a Fulminata („Legio duodecima Fulminata”), a cărei garnizoană se afla la Melitene, în Asia Mică. Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman păgân Licinius (308-324). Trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos erau foarte pricepuți în studiul Scripturilor. Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de opt zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei patruzeci a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un alt soldat. În acea noapte s-au petrecut mari minuni, apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Trupurile lor au fost arse, iar cenușa și oasele aruncate în lac. După trei zile, Sfinții Mucenici s-au arătat episcopului Petre, cerându-i să-i scoată din apă. Creștinii au scos rămășițele și le-au îngropat cu mare cinste. Numele celor patruzeci de Sfinți Mucenici, așa cum s-au păstrat în scrierile creștine timpurii, sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie. Osemintele celor 40 de mucenici din Sevastia, câte au mai rămas în urma arderii, au fost găsite în prima jumătate a secolului al V-lea de Sfânta și drept-credincioasa Împărăteasă Pulcheria, fiica împăratului Arcadie  și sora împăratului Teodosie al II-lea, într-o capelă subterană aflată în afara zidurilor Constantinopolului, acolo unde fusese odinioară casa și grădina unei diaconițe  numite Eusebia și deasupra căreia se construise o biserică mai nouă și mai mare. Părticele din sfintele moaște ale celor patruzeci de mucenici se găsesc și la  Mănăstirea Antim din București.

Rugăciunea zilei

Rugăciune către Sfinții 40 Mucenici din Sevasta

„Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea. Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre. Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului. O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!”

Gândul zilei

„Toate pleacă de la iubire și se întorc la iubire. În afară de iubire nu este nimic altceva, întrucât este scris că Dumnezeu însuși este iubire.” –  Părintele Rafail Noica

Știai că?

Martiri, martor sau mucenic în sens creștin, sunt toți aceia care au pătimit pentru apărarea credinței lor, care și-au dat viața pentru Hristos. Biserica creștină a trecut în rândul sfinților pe mulți dintre aceștia, numele lor sunt trecute în Minee, Sinaxare și calendare bisericești. Primul martir este Sfântul Ștefan.

Pilda zilei

Rugăciunea în Post

 Odată, un bătrân părinte a fost întrebat:

– Părinte! Învață-mă cea mai puternică rugăciune pentru că începe postul. Pentru că mă rog, mă rog, dar Dumnezeu nu mă aude. Acum începe si postul si aș vrea să am inima liniștită .

Bătrânul, zâmbind, i-a răspuns: 

– Doi oameni erau pe o insulă pustie și nu puteau să primească ajutor de nicăieri, s-au rugat, fiecare cât a putut mai bine. Mai întâi de toate, aveau nevoie de mâncare. S-au rugat și Dumnezeu a trimis mâncare unuia din belșug, iar celuilalt deloc. Apoi aveau nevoie de un loc în care să se adăpostească de vreme. Unul a găsit o peșteră confortabilă, iar celălalt nimic. Pentru a pleca de pe insulă era nevoie de o barcă.  Unul a găsit o astfel de barcă la mal, iar celălalt, nu. Când cel care a găsit barca a vrut să urce în  ea și să plece de pe insulă, s-a gândit că prietenul său se află în aceeași nenorocire și a decis să-l ia cu el. Când au plecat din insulă, cel dintâi l-a întrebat pe celălalt:

– De ce, indiferent ce i-am cerut lui Dumnezeu, Dumnezeu mi-a dat, dar ție nu?

Celălalt a răspuns:

– Dumnezeu mi-a dat tot ce i-am cerut ! Pentru că în toată această vreme i-am cerut doar un singur lucru: Să te ajute pe tine !

Cea mai puternică rugăciune in post este Iubirea aproapelui ! Fii bun și vei avea pe Dumnezeu in inimă !

  Tradiții și obiceiuri de mucenici

*În ziua de Mucenici, românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri, si cea  mai cunoscută tradiție respectată în această zi este pregătirea de către gospodine în cinstea Sfinților Mucenicii, 40 de colaci, cunoscuți și ca măcinicii, sfințișori sau brădoși, în funcție de regiune și de modul de prepare există mucenici moldovenești și mucenici muntenești.

*În zona Moldovei, gospodinele pregătesc colaci în formă de cifra 8 care simbolizează infinitul și după coacere îi dau cu miere și cu nucă.

*În Dobrogea și în Muntenia, mucenici au dimensiuni mai mici, dar tot sub forma cifrei 8 și se fierb în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, simbolizând astfel lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

*În Muntenia, există și un alt obicei, cel al „uitatei pentru morți”. Acesta este mucenic mai mare, în forma de om, cu gură, urechi si nas și fără ochi, care se bagă la cuptor. Iar după coacere se unge cu miere. Potrivit tradiției, acest mucenic amintește de cei care în timpul anului nu au fost pomeniți.

*După ce pregătesc mucenicii, oamenii îi duc la biserică pentru a fi sfințiți, după care îi dau de pomană pentru sufletele adormiților. Pe lângă mucenici se obișnuiește să se împartă mâncare de fasole, nuci, poame sau alune. În satele din Bucovina, femeile împart câte un colăcel, o lumânare și un pahar cu vin.

*Un alt obicei cunoscut în ziua de mucenici este ca bărbații să consume 44 de pahare cu vin. În tradiția populară se credea că vinul le dă bărbaților sănătate și putere de muncă tot anul. De asemenea, în tradiția creștină se mai spune că vinul vărsat reprezenta sângele celor 40 de mucenici care au murit în numele credinței.

*Însă, cu toate că în religia creștină se spune că au fost 40 de mucenici, în tradiția populară se spune că trebuie să se bea 44 de pahare. Această diferență vine de la faptul că în popor s-a păstrat o tradiție precreștină, care provine din sărbătorile bahice din antichitate.

*În credința populară, în ziua mucenicilor se încheie și „zilele babelor ” numită și a Babei Dochia, iar moartea ei marchează trecerea de la anotimpul friguros la cel călduros. Astfel, în această zi oamenii respectă o serie de tradiții pentru alungarea gerului.

*În dimineața zilei de 9 martie este obiceiul ca oamenii să scoată plugul în fața casei. În acest fel se credea că plugul este pregătit pentru un noul an agrar.

*Sătenii obișnuiesc să lovească pământul cu bețe în timp ce rostesc descântece ca să vină căldura.

*De Sfinții Mucenici se aprind focuri în curți, pentru a alunga spiritele rele și a aduce norocul și binele în casă.

*În ziua de mucenici nu este bine să se facă curățenie sau alte treburi în gospodărie. Altfel, cei care încalcă tradiția vor avea parte de ghinion tot anul și nu vor avea un pământ roditor.

*O altă tradiție mai spune că mâncarea care a rămas după ziua de Mucenici nu trebuie consumată a doua zi, ci trebuie să fie aruncată. Sursa: crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău