Sfinții zilei  

Sfântul Apostol Toma; Sfânta Muceniță Erotiida

Rugăciunea zilei

Rugăciune către Sfântul Apostol Toma

O, mărite Sfinte Apostol Toma, durerea ta pentru răstignirea lui Isus a fost așa de mare încât nu te-a lăsat să crezi că a înviat fără a-l vedea cu ochii tăi și fără a-i atinge rănile. Dar iubirea ta către Isus a fost la fel de mare și te-a făcut să-ți sacrifici viața pentru El.
Roagă-te pentru noi ca să ne plângem păcatele care i-au cauzat lui Cristos atâta suferință. Ajută-ne să ne petrecem viața în serviciul Lui ca să câștigăm numele de „fericiți” pe care Isus îl dă celor ce cred în El fără a-l vedea. Amin.

Gândul zilei

„Împărtășania mai deasă, cu toată pregătirea, face ca în trupul și sângele nostru să se întipărească tot mai mult Trupul și Sângele cel curat și înviat al lui Hristos, făcându-ne tot mai asemenea sfinților în curăție, în dragoste, în duh de jertfă și în puterea de a învia spre viața de veci, întru fericire.” – Părintele Dumitru Stăniloaie

Știai că?

Troița este un simbol de cult creștin, sunt cruci de lemn sau piatră, cu diferite inscripții, sculpturi, icoane. Unele cruci sunt adăpostite în chioșcuri de lemn sau piatră prevăzute cu o fereastră sau ușă de vizitare și care seamănă cu un mic altar având crucea, icoane de sfinți, ștergare și candele. Potrivit credinței populare, troițele se construiesc la intersecțiile drumurilor, pentru a alunga răul. 

Pilda zilei     

Dreapta socoteală, o raritate!

După slujbă, un tânăr s-a apropiat de preot și l-a întrebat:
– Părinte, îmi dați binecuvântare să mă duc mâine cu colegii mei la un film? Am terminat sesiunea și vreau să mă relaxez puțin.
– La ce film vreți să mergeți?
– La o comedie sf.
– Dacă ții mult să mergi, du-te.
Tânărul s-a îndepărtat. Paraclisierul, care în tinerețea sa fusese frate de mânăstire, auzind cuvintele părintelui, s-a smintit:
– Vai, părinte, cum îl lăsați să își piardă timpul?
– Nu e treaba ta.
– Totuși, nu vă e frică de Dumnezeu?
– Nu ești tu duhovnicul lui, ci eu. De câteva luni vine la biserică și e din ce în ce mai râvnitor. Nu trebuie să privească credința ca pe un jug sufocant. Trebuie să urce pe fiecare treaptă, nu poate ajunge direct la capătul drumului. Peste câțiva ani sau poate chiar peste câteva luni poate că va renunța de bună-voie să meargă la astfel de filme.
Se va folosi mai mult dacă va urca pe treapta următoare, la momentul potrivit, nu când îi impun eu.
– Nu vă înțeleg.
– Uite, îți dau un exemplu. Tu asculți la tine acasă muzică religioasă?
– Da, cum să nu. Uneori ascult până suprasolicit casetofonul.
– Aici vroiam să ajung. Și atunci, îți mai pui muzică?
– Nu, să nu-l stric.
– Așa e și cu sufletul. Cum să-ți explic mai simplu? Sufletul e ca un stomac. Dacă îi dai hrană duhovnicească tot timpul, fără să îi dai timp să digere ce mănâncă, face indigestie.
Toate trebuie făcute cu măsură!

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău