Sfinții zilei

† Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită pe data de 15 august și este una dintre cele mai mari sărbători și unul din Praznicele Împărătești din Biserica Ortodoxă. Această zi comemorează adormirea și mutarea trupului în Împărăția Cerească a Fecioarei Maria. Aceasta a spus că Fiul ei a ridicat-o cu trupul și sufletul la cer, fiind lângă tronul împărătesc. Cu trei zile înainte de mutarea în ceruri, Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit acest lucru: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”, oferindu-i o ramură de finic din Rai. Născătoarea de Dumnezeu a primit această veste cu nespusă bucurie și a plecat în Muntele Măslinilor pentru a se ruga, când se spune că s-au plecat pomii din jur în semn de cinste și închinăciune. Aceasta a făcut promisiunea tuturor celor aflați în jurul ei că odată cu plecarea în veșnicie, se va ruga și va veghea întreaga lume. Înainte de despărțirea de această lume, Fecioara le-a cerut iertăciune tuturor și au făcut o rugăciune pentru întărirea lumii. În momentul trecerii sufletului la cele veșnice, apostolii au fost prezenți la eveniment, cu excepția Sfântului Apostol Toma. Cetele îngerești și glasurile îngerilor se auzeau cântând, orbilor li s-a luminat vederea, surzilor li s-a deschis auzul, ologilor li s-a dat lecuire și tuturor îndreptare și binecuvântare. Sfânta Fecioară a fost înmormântată la locul pe care l-a ales, în Grădina Ghetsimani. După câteva zile a ajuns și Apostolul Toma, când i-a convins pe toți ceilalți să deschidă mormântul. Toți au fost surprinși la vederea faptului că trupul nu mai era acolo.

Sfântă Fecioară Maria, Maica Domnului Dumnezeului nostru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi păcătoșii!

Rugăciunea zilei

Rugăciune făcătoare de minuni către Maica Domnului

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare. Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Gândul zilei

„Umple de bucurie inima mea, Fecioară, ceea ce ai primit plinirea bucuriei și ai pierdut grija păcatului”.  – Paraclisul Maicii Domnului

Știai că?

Cățuia este un obiect bisericesc din metal sau lut în care se aprinde tămâia. Este mai mult folosită în mânăstiri și mai ales în Muntele Athos. aceasta este folosită de preot pentru a săvârși o slujbă.

Pilda zilei

Mântuirea şi rugăciunea nu stau în vorbe

Într-o zi, s-au întâlnit într-o bibliotecă trei creştini. Pătrunşi de frumuseţea cărţilor pe care le citeau, nici nu au observat când s-a făcut seară. Când doar ei mai rămăseseră în bibliotecă, au început să discute aprins despre ceea ce citiseră peste zi.
Deodată, lumina s-a stins şi au rămas cufundaţi în întuneric. Unul dintre ei zise:
– Hai să ne rugăm. Să spunem fiecare “Tatăl nostru” şi poate Dumnezeu se va îndura de cel care se roagă mai frumos şi lumina se va aprinde. Ceilalţi doi au fost imediat de acord.
Primul a început să se roage. Ruga sa a fost atât de frumos spusă, dar camera a rămas în continuare în întuneric. Atunci, s-a rugat şi al doilea. Rugăciunea lui nu putea să nu te impresioneze. Cuvintele veneau din suflet, spuse cu multă evlavie, dar lumina a rămas tot stinsă, în sfârşit, a început şi cel de-al treilea să-şi spună rugăciunea.
Doar că, în timp ce rostea cuvintele cu smerenie, liniştit şi cu grijă, s-a ridicat de la masa unde se aflau cu toţii, a plecat încet, pe bâjbâite spre intrare, a găsit tabloul electric, a schimbat siguranţa şi s-a întors, în timp ce el îşi încheia rugăciunea, spunând “Amin!”, întreaga încăpere fu inundată de lumină. Apropiindu-se de prietenii săi, nedumeriţi, le spuse, arătându-le Biblia de pe masă:
– Mai devreme, citeam din Sfânta Scriptură. Când s-a stins lumina, eram tocmai la versetul care spune: “Mântuirea şi rugăciunea nu stau în vorbe”.  

*

Tradiții, obiceiuri și spuse din folclor de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului:

-Sfânta sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este considerată ziua când lunile călduroase se despart de cele reci.

-Perioada dintre 15 august și 8 septembrie este cunoscută în unele zone sub numele de Sântămării.

-În această zi sunt sărbătoriți și marinarii, căci Maica Domnului este ocrotitoarea aceastora.

-Toți cei plecați la cele veșnice nu sunt uitați, întrucât, în această zi mormintele se tămâiază și se dă de pomană.

-În zona Transilvaniei, femeile se duc de dimineață la biserică cu merinde din recoltă, prune, struguri și colaci pentru a fi sfințiți și a se da se împărțituri în numele celor adormiți.

-Fetele necăsătorite culeg flori și le duc la icoane pentru ca familia să fie ocolită de boli, rele și necazuri. Acestea trebuie să se roage Maicii Domnului cu candela aprinsă pentru un  ursit bun și să poarte în cămașă o crenguță de ferigă sau năprasnic.

-Femeile însărcinate se roagă către Născătoarea de Dumnezeu pentru a avea naștere ușoară și pruncii lor să fie sănătoși și să aibă parte de soartă bună.

-În tradiția populară, această perioadă este prielnică pentru ca agricultorii și cei care se ocupă de muncile pământurilor pentru a face semănatul de toamnă.

-Această sărbătoare vestește sfârșitul anotimpului cald și ciobanii coboară turmele în sate

-În bătrâni, în toate satele, cu două zile înainte de această mare sărbătoare nu se face focul și în caz contrar toți oamenii vor avea parte de boli și perioade de secetă.

-Nu se lucrează în această zi, este mare sărbătoare și gospodarii trebuie să o respecte. Cine nu ține cont de aceasta nu va avea recolte în anul următor și animalele li se vor îmbolnăvi.

-Este interzis scăldatul în ape curgătoare și fetelor să-și taie părul și să-l arunce.

-Se culeg plante de leac în această zi care trebuie preparate pentru medicamente doar de femeile căsătorite sau cu copii.

-Fecioarele care doresc să li se arate jumătatea trebuie să își pună sub pernă un fir de busuioc sau grâu, în funcție de zonă.

-Bărbaților după această perioadă le este interzis să doarmă pe prispa casei sau în păduri. Tot în această perioadă se schimbă pălăria cu căciula, semn că perioada caldă s-a sfârșit.

-Dacă în această zi înfloresc în special trandafirii, toamna ce va veni va fi blândă și călduroasă.

-Oriunde ai merge, în această zi să nu mergi înapoi sau cu spatele ca să nu atragi ghinion sau să te năvălească probleme din trecut.

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău