Sfinții zilei
Aducerea moaștelor Sfântului întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul Împărat Iustinian cel Mare
Rugăciunea zilei
Rugăciunea tămăduitoare de Sfântul Ştefan
“Sfinte mare mucenice al lui Hristos Ştefane, cel ce ai preaslăvit pe Dumnezeu în trupul tău de mucenic, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinşi de ispite şi de nevoi, ci te roagă Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea aceasta şi să depărteze de la noi pe tot vrăjmaşul pornit asupra noastră, pentru păcatele noastre. Roagă-te pentru noi, sfinte al lui Dumnezeu, cu aceeaşi căldură cu care te-ai rugat pentru ucigaşii tăi! Roagă-te să depărteze de la noi tot păcatul, ispita, necredinţa, necazul, boala şi mustrarea Lui cea dreaptă şi să ne apere pe noi, poporul Său. Ca prin rugăciunile tale fiind mântuiţi, să lăudăm nespusa bunătate a lui Dumnezeu în vecii vecilor. Amin!”
Gândul zilei
„Maica Domnului ne întinde nu doar brațele, ci ea ne oferă <<casa>> inimii milostive, miloase și generoase, iertătoare și iubitoare! Ne-a spus că a îmbrăcat halatul alb de doctor pentru orice suflet din orice familie, din orice localitate în același timp!”- Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos
Știai că?
Icosul reprezintă o formă de tropar ce face parte dintr-un canon. Imediat după condac, acesta se situează după cea de-a șasea odă. Cuvântul icos vinde din limba greacă și înseamnă casă. Cele mai multe dintre acatiste au în general un număr de 12 icoase. Din forma grecească originală, acatistul Maicii Domnului are 24 de icoase, acestea fiind împărțite în patru grupe.
Pilda zilei
Liniştea sufletească
La un dineu, se găsea, printre musafiri, şi un ateu – om rău, lipsit de credinţă – care l-a întrebat la un moment dat pe creştinul de alături:
– De unde ştii tu că Dumnezeu te-a iertat pentru păcatele tale sau că îţi ascultă rugăciunile, când, de fapt, nu vezi nimic din toate acestea?
– Dar tu, îl întrebă la rândul său creştinul, de unde ştii dacă este zahăr în ceaiul pe care îl bei acum?
– Cum de unde? Simt gustul zahărului.
– Deci ştii că este zahăr în ceaiul tău, chiar dacă nu-l vezi. E, tot aşa simt şi eu dragostea lui Dumnezeu în inima mea. Sufletul meu îngreunat de păcate se simte izbăvit prin puterea Sfântului Duh. Sfânta Liturghie, Sfânta Spovedanie, rugăciunile îmi înalţă sufletul ce nu-şi găseşte liniştea decât la Dumnezeu.
Dragostea nu o vezi cu ochii trupului, ci cu ochii sufletului.
“Când am ajuns la iubire, am ajuns la Dumnezeu” (Sfântul Isaac Sirul)