Sfinții zilei  

Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana; †)Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău;  †) Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona ; Sfinții Părinți de la Sinodul al III-lea Ecumenic. 

Sfântul Cuvios Chiriac s-a născut la începutul secolului al XVII-lea într-o familie de credincioși din satul Mesteacăn, din Neamț. Din tinerețe intră în obștea mănăstiri Tazlău,fiind familiarizat de mic, primind și îngerescu chip al călugăriei și la scurt timp a fost hirotonit diacon și preot, devenind povățuitor de suflete. S-a retras în pusnicie într-o peșteră de pe Măgura Tazlăului în nevoință și încercat de multe ispite, el devine binecuvântat de Dumnezeu, fiind căutat de credincioși, arătându-se făcător de minuni încă din timpul vieții. A trecut la Domnul în jurul anului 1660, fiind înmormântat în pritvorul bisericii Mănăstirii Tazlău. Drept mărturie a viețuirii sale sfinte este că după moarte, trupul fiindu-i dezgropat, a fost găsit nestricat. Cu credință și nădejde vin și astăzi să se închine la mormântul său călugării și credincioși. A fost trecut în rândul Sfinților de către Biserica Ortodoxă Română în anul 2008, având zi de pomenire la 9 septembrie. Pentru ale lui sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte-ne pe noi! Amin!

Sfântul  Cuvios Onufrie de la Vorona s-a născut în jurul anului 1700, în Rusia, într-o familie nobilă, fiind și guvernator al unui ținut. Dorind viața pusnicească, a lăsat familia, rangul și patria și vine în Moldova în jurul anului 1749. A viețuit timp de 15 ani crescând duhovnicește în preajma unor aleși  părinți, precum Sfântul Paisie de la Neamț, la Mănăstirea Dragomirna în jurul anului 1763. Între cei doi sa strâns o legătură duhovnicească, povățuindu-se unul pe altul, fiindu-i și duhovnic. În anul 1764 va intra în obștea Schitului Sihăstria Voronei, retrăgându-se în pustie timp de 25 de ani, viețuind într-o peșteră pe malul pârâului Vorona, petrecând în smerenie și neîncetată rugăciune. Îmbracă schima cea mare, care o primește de la duhovnicul său starețul Paisie, în anul 1774, îndreptând pe calea ce bună și arătându-se făcător e minuni încă din timpul vieții, iar când a sosit timpul și-a încredințat sufletul lui Hristos a fost vestit mai înainte de acesta, trecând la Domnul, la 29 martie 1789 la Sihăstrie, în biserica  Buna-Vestire , unde se află și astăzi. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinţilor în anul 2005. Cuviosul Onufrie continuă să săvârşească numeroase minuni pentru cei care îi cer ajutorul cu multă credinţă şi smerenie. Pentru ale lui sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi! Amin!

 Rugăciunea zilei

 Rugăciune către Maica Domnului

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi.

Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare. Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

 Gândul zilei

„Trezirea ta dimineața este cea mai bună parte, pentru că atunci Dumnezeu îți spune: „Ridică-te!”. Suntem născuți pentru a fi fericiți, NU PENTRU A FI PERFECȚI! Zilele bune îți dau FERICIRE! Zilele rele îți dau PUTERE! Încercările sunt omenești! Căderile te ajută să speri! Numai Dumnezeu te poate ajuta când toți au plecat. Har și binecuvântare!”-Pr.Ioan Bârgăoanu

Știai că?

Stiharul reprezintă un veșmânt liturgic în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, purtat de către preoți pentru slujba Sfântului Botez și de către clerici mai ales în timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. Acest veșmânt poate avea mai multe culori cum ar fi roșu, albastru sau alb, cel mai adesea.

Pilda zilei

 Un colț de rai

Un fermier, obosit de rutina zilnică și de munca grea la câmp, a decis să-și vândă ferma. Nevoit să scrie afișul pentru vânzare, a decis să ceară ajutorul vecinului său care avea daruri poetice înnăscute. Romanticul vecin a fost de acord cu plăcere și i-a scris un afiș  pe care scria: „Vând o bucățică de rai, împodobită cu flori frumoase și copaci verzi, cu un râu cu o apă atât de pură și de o culoare cristalină așa cum nu ați mai văzut niciodată…”                Astfel, poetul a fost nevoit să lipsească o vreme, dar la întoarcere s-a hotărât să meargă să-și cunoască noul vecin. Surpriza lui a fost imensă când l-a văzut pe același fermier ocupat cu muncile sale agricole. Poetul a întrebat apoi: „Prietene, nu ți-ai părăsit ferma?”              Fermierul a răspuns, zâmbind: „Nu, dragul meu vecin, după ce am citit afișul pe care l-ai scris, mi-am dat seama că dețin cea mai frumoasă bucată de pământ și că nu voi găsi alta mai bună.”…..Nu aștepta ca un poet să vină și să-ți facă un afiș care să-ți spună cât de minunată este viața ta, casa ta, familia ta și tot ce ai…. Întotdeauna mulțumește-i lui Dumnezeu pentru sănătatea pe care o ai, pentru viața pe care o trăiești, pentru încăpățânarea cu care te lupți pentru a merge mai departe… Domnul să binecuvânteze această bucățică de rai care este VIAȚA ta.

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău