Sfinții zilei                                                                

(†)Nașterea Maicii Domnului.

Sărbătoarea nașterii Maicii Domnului este prima sărbătoare din anul bisericesc, început pe 1 septembrie și este cunoscută în popor și ca Sfânta Maria Mică, ce se sărbătorește în fiecare an pe 8 septembrie. Fecioara Maria s-a născut din părinți bătrâni, Ioachim și Ana, fiind rod al rugăciuni lor. Tatăl Fecioarei Maria este din sămânția lui Iuda, fiind urmaș al regelui David, iar mama Ana, era din seminție preoțească iudaică a lui Levi, era fiica cea mică a preotului Matihian din neamul lui Aaron. Evenimentul venirii pe lume a Maicii Domnului este consemnat în cărțile de cult și unele scrieri, cum ar fi Protoevanghelia lui Iacov, de la începutul  secolul al II-lea, ce îl descrie pe tatăl Mariei, Ioachim , ca fiind un membru bogat al uneia dintre cele dousprezece seminții ale lui Israel și soția sa, Ana, erau foarte îndurerați că nu aveau copii. Scrierile bisericești menționează locul de naștere al Fecioarei Maria în orașul antic Sepphoris din Palestina, unele scrieri spun că nașterea a avut loc în Nazaret, în timp ce altele susțin că au avut loc într-o casă lângă Poarta Oilor din Ierusalim. Cea mai veche menționare a sărbătorii Nașterii Fecioarei Maria provine dintr-un imn scrie în secolul al VI-lea, având origine în Siria sau Palestina. Prima celebrare liturgică a Nașterii Fecioarei Maria a avut loc cu prilejul sfințirii în secolul al VI-lea a Basilica Sanctae Mariae ubi nata est, cunoscută acum ca Biserica „Sfânta Ana”din Ierusalim. Biserica originală construită în secolul al V-lea, era o bazilică ridicată pe locul cunoscut sub numele de imașul păstorului, unde se crede că ar fi fost casa părinților Fecioarei Maria. De-a lungul timpului avem mai multe atestări documentare, astfel in sec. VI, Sfântul Roman Melodul compune pentru această sărbătoare Condacul și Icosul rămase până acum în rânduiala slujbei zilei in Mineiul ortodox. La începutul secolului VIII (715), Sf. Andrei Criteanul a scris în cinstea ei patru predici și un canon, care se cântă la Utrenia acestei sărbători. În Apus, ea s-a generalizat însă mult mai târziu (secolele IX-X).

Rugăciunea zilei

Rugăciune către Maica Domnului

 ,,O, Preasfântă Stăpână, Preacurată Fecioară Născătoare de Dumnezeu, Maica Domnului Dumnezeului meu Iisus Hristos, cad înaintea ta şi mă rog ţie, Maicii Împăratului, mai înainte îndreptând către tine această nevrednică a mea rugăciune, pe care şi primind-o Maica Împăratului Aceluia Care împărăţeşte cerul şi pământul, o du la Împăratul împăraţilor, Domnul tuturor, la Fiul şi Dumnezeul tău, şi cere iertare de toate păcatele mele. Vieţii mele dă-i îndreptare, şi la sfârşitul meu trecere neîngrozită de vrăjmaşii cei din văzduh; fii mie povăţuitoare, să-mi deschizi Dumnezeiasca intrare a Împărăţiei şi acolo să mă îndulcesc de dulceaţa raiului şi de veselia acelei cetăţi înalte, a Ierusalimului de sus celui preafrumos şi de frumuseţile lui cele nespuse, de strălucirea luminii Treimii Celei cu trei străluciri, şi de dulcele glas al cântărilor îngereşti. Acelei măriri şi bucurii mă fă moştean şi părtaş cu toţi Sfinţii, că toate le poţi ca Maica Împăratului Celui Atotputernic. Şi acum, dar mai ales întru acest ceas, mă auzi pe mine cel ce stau înaintea ta, Stăpână cu totul milostivă. Ia aminte, Doamnă Împărăteasă, spre mine, care aduc cântare şi rugăciune.” Amin.

 Gândul zilei

Preacurata Fecioară Maria este tuturor credincioşilor grabnic ajutătoare. Prin urmare, nu uita ori de câte ori te afli în vreme de strâmtorare, de necaz, de întristare, în situaţii grele din care nu mai vezi nici o ieşire, roagă-te Maicii Domnului şi Preacurata nu te va lăsa fără răspuns.  –   Preot Ioviţa Vasile

Știai că?

Acolitul  înseamnă însoțitor fără de păcate, cuvântul ″acolit″ vine din limba greacă. Acoliții sau băieții de altar au un rol foarte important în slujbele oficiate în Biserica Ortodoxă. Ei îi ajută pe preoți și episcopi să slujească mai bine pe Dumnezeu și Biserica. Băieții de altar reprezintă îngerii bisericii, deoarece sunt curați și sunt tot timpul dispuși să ajute pe oricine care are nevoie de ei. Rolul de acolit este o mare onoare. Acoliții poartă veșminte speciale: o tunică (stihar) care reprezintă puritatea sufletului, fericire și mântuire. Acoliților foarte mici li se permite să poarte un brâu îngust (orar) care reprezintă aripile unui înger, deoarece aceștia sunt considerați a fi curați. Acoliților mai mari li se va permite să poarte orarul atunci când vor fi hirotoniți ca cititori ai bisericii și vor atinge puritatea spirituală.

Pilda zilei

Jertfa lumânării

E ora rugăciunii. M-aţi aprins şi vă uitaţi gânditori la mine… Parcă aţi vrea să vă spun ceva. Ce să vă spun ? Simţiţi bucurie în suflet ? În mod sigur eu mă bucur, pentru că am un sens numai când ard. Nu sunt tristă, chiar dacă arzând devin mai mică. De fapt eu am doar două posibilităţi:  Prima, e să rămân întreagă.  Asta ar însemna să rămân rece, să nu fiu aprinsă şi atunci nu mă micşorez, dar nici nu-mi împlinesc rostul meu. A doua, ar fi să răspândesc lumină şi căldură şi prin asta să mă jertfesc, să mă dăruiesc chiar pe mine însumi…            Asta e mult mai frumos decât sa rămân rece şi fără rost. Şi voi oamenii sunteţi la fel. Când trăiţi numai pentru voi, sunteţi lumânarea neaprinsă, care nu şi-a împlinit rostul. Dar dacă dăruiţi lumină şi căldură, atunci aveţi un sens. Pentru asta trebuie să vă jertfiţi, să daţi ceva: dragostea, adevărul, bucuria, încrederea şi toate sentimentele nobile pe care le purtaţi în inimă. Să nu vă temeţi că deveniţi mai mici… Asta e o iluzie. Înlăuntrul vostru e mereu lumină. Gândiţi-vă, cu pace în suflet, că sunteţi ca o lumânare aprinsă. Eu sunt numai o simplă lumânare aprinsă. Singură luminez mai puţin. Dar când suntem mai multe împreună, lumina şi căldura sunt mult mai puternice.
Şi la voi oamenii e tot aşa, împreună luminaţi mai mult…

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Maicii Domnului

*În ziua Nașterii Maicii Domnului este bine să mergi la biserică cu fructele toamnei (struguri și prune). Acestea trebuie să fie sfințite și apoi împărțite celor sărmani. Tot în această zi e bine să ții candela aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria.

*Credincioșii ar trebui să se roage la Maica Domnului, în special femeile care vor să devină mame. Se spune că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, dar și a femeilor însărcinate. Acestea se pot ruga pentru sănătatea copilului care va veni pe lume.

*În această zi nu se spală, nu se coase și nu se fac treburi prin gospodărie. Potrivit credinței populare, cei care muncesc atrag răul asupra casei.

*Nu se aprinde focul în casă, iar credincioșii nu ar trebui să mănânce mâncare gătită.

*De asemenea, de Sfânta Maria Mică nu se fac munci agricole. În caz contrar, recoltele vor fi blestemate, iar animalele se vor îmbolnăvi.

*Cei care nu și-au adunat plante medicinale până acum nu trebuie să mai facă acest lucru. Plantele își pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după 8 septembrie.

*Pe 8 septembrie se deschide sezonul de cules la vii. Se bat nucii și se jupoaie coaja ulmilor.

*Aceasta este și ziua în care rândunelele se pregătesc să meargă în țările calde. Gâzele și reptilele se retrag în pământ.

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău