Invităm fiecare suflet creștin să ia parte la slujbele din cadrul fiecărei biserici în sfânta zi de duminică!
Sfinții zilei
Sfântul Cuvios Moise Etiopianul; Dreptul Iezechia
Duminica a XI-a după Rusalii; Ap. 1 Corinteni 9, 2-12; Ev. Matei 18, 23-35 (Pilda datornicului nemilostiv) glas 2, voscr. 11
În Duminica a XI-a după Rusalii, avem cuvânt de învățătură din Sfânta Evanghelie, pilda datornicului nemilostiv. În această duminică, aflăm cum o slugă a domnului avea datorie zece mii de talanți dar fiindu-i imposibil de plătit, domnul său a dat poruncă să se vândă tot ceea ce avea, inclusiv pe el și familia lui. Acesta a căzut la picioarele domnului său, rugându-l să îi îngăduiască răbdarea lui pentru a-i plăti toată datoria. Fiindu-i milă, stăpânul său i-a oferit ceea ce ceruse. Când sluga a obținut îngăduirea, la scurt timp s-a întâlnit cu o cunoștință care-i era datoare. La vederea acestuia, sluga l-a obligat să plătească bani pe care îi împrumutase și l-a închis în temniță. Domnul la aflarea acestei vești, i-a făcut mustrare și la lăsat să se chinuiască, întrucât sluga nu a fost îngăduitoare și nici nu i-a fost milă de aproapele său, cum acesta a primit îngăduire. Evanghelia de astăzi ne învață, că nu trebuie să fim asprii cu cei din jurul nostru și mai ales dacă aceștia trec prin momentele grele prin care am trecut și noi. Să fim răbdători și înțelegători, iar pentru cei aflați în suferință alinare! Așa să ne ajute Dumnezeu!
Rugăciunea zilei
Rugăciunea către toți sfinții
„Preafericiților Părinți, împlinitorii voii lui Dumnezeu, Sfinților toți care ați câștigat moștenirea veșnicelor bunătăți, primiți această rugăminte a noastră și prin rugăciunile voastre cele plăcute și primite de Dumnezeu, cereți pentru noi iertarea păcatelor și izbăvirea de chinurile veșnice! Vă rugăm îndrumați-ne pe calea Împărăției Cerurilor și ajutați-ne să ieșim biruitori în lupta cu răul și cu ispitele! Ajutați-ne să ne mântuim sufletele, să fim tari în credință, să ne smerim și să ne înălțăm sufletele la rugăciune. Întăriți-ne să devenim curați și plăcuți Bunului Dumnezeu. Vă mulțumim Sfinților Părinți că sunteți aducători de pace sufletească, de binecuvântări, de sănătate, de daruri sfinte și sunteți grabnic ajutători atunci când vă cerem ajutorul! Vă mulțumim Sfinților Părinți că prin icoane și prin Moaștele voastre Sfinte sunteți făcători de minuni, pentru cei credincioși! Ne rugăm Bunului Dumnezeu să vă sporească Harurile și darurile sfinte, să vă binecuvinteze și să vă răsplătească Dumnezeiește! Amin!”
Gândul zilei
„Evlavia își va păstra frumusețea și echilibrul atât timp cât adevărul va sălășlui în suflet și puritatea în trup.”- Sfântul Irineu de Lyon
Știai că?
Sutana este o haină lungă până la pământ, cu nasturi de sus până jos purtată de clericii în afara slujbelor religioase. În tradiția greacă, slavă și română, acest veșmânt are două părți: anteriu, care se poate purta pe sub alte veșminte și rasa, fiind o piesă vestimentară mai largă purtată de regulă peste alte haine. Pentru monahi, acestea sunt întotdeauna de culoare neagră. Pentru clericii de mir este tot de culoare neagră, dar poate fi și de alte culori, maro gri sau albastru, iar cele de culoare albă se poartă de Sfintele Paști. Sutana simbolizează „moartea clericului pentru lume, îngroparea sa și consacrarea sa lui Dumnezeu și Împărăției Sale”.
Pilda zilei
Omul ipocrit
După ce a muncit câteva ceasuri pe câmp, un ţăran s-a aşezat la umbra unui pom să se odihnească. Deodată, lângă el a venit în zbor o raţă sălbatică şi s-a oprit chiar alături, să ciugulească boabele căzute pe ogor.
Uşor, ţăranul şi-a scos căciula şi – zdup! – a prins pasărea.
– Ce noroc pe capul meu, şi-a zis. O să fac un foc de vreascuri şi o să prăjesc raţa asta. Să vezi ce bună o să fie!
Dar în timp ce încerca să scoată pasărea de sub căciulă, aceasta se strecură repede pe lângă mâna omului şi, ridicându-se imediat în zbor, dusă a fost. Privind cu necaz după ea, ţăranul a mai zis:
– O, ce suflet bun am! Sper ca Dumnezeu să vadă cum m-am îndurat de pasărea aceasta, dându-i drumul, şi să mă răsplătească pentru binele pe care l-am făcut!
Oare ce răsplată ar fi meritat un asemenea om? Cel ce încearcă să ascundă un păcat cu alt păcat, o minciună cu altă minciună, un rău cu alt rău, acela singur se păcăleşte. Aşa cum întunericul se alungă doar cu lumină, tot astfel răul nu poate fi alungat decât cu bine.
“Păcatul este nedreptate. Cine păcătuieşte fie se nedreptăţeşte pe sine, fie nedreptăţeşte pe altul” (Sfântul Ioan Gură de Aur).