Sfinții zilei                                                                

Sfinții Mucenici Flor și  Lavru

Rugăciunea zilei

Troparul Sfinţilor Mucenici Flor şi Lavru

„Pe preaîmpodobita şi de Dumnezeu înţelepţita doime cea prealuminoasă, pe Fericitul Flor şi pe Preacinstitul Lavru, după vrednicie să-i lăudăm credincioşii, căci aceştia cu osârdie au propovăduit în chip văzut tuturor, pe Treimea Cea Nezidită. Pentru aceasta, pătimind până la sânge, s-au încununat cu cunună prealuminoasă şi se roagă lui Hristos Dumnezeu, ca să mântuiască sufletele noastre.”

 Gândul zilei

„Dacă nu-l iubești pe cel de alături, dacă nu-l ajuți, nu ești capabil să-l iubești nici pe Dumnezeu.” – Arhimandrit Iustin Pârvu

Știai că?

Pavecernița este o slujbă de seară cu rugăciuni și psalmi care se citește după cină, înainte de retragere către odihnă. Pavecernița își are originea chiar înainte de secolul al- IV-lea și are două forme disticte: Pavecernița mică și Pavecernița mare. Cele două versiuni au lungimi destul de diferite. Pavecernița se încheie întotdeauna cu o cerere reciprocă de iertare și toți cei prezenți se închină la icoane și moaște din biserică și primesc binecuvântarea preotului. 

Pilda zilei

Căinţa păcătosului

La marginea unui râu, un ţăran rău vroia cu orice chip să scape de câinele său, deşi acesta era un animal bun şi recunoscător. Luându-l în braţe, l-a aruncat în apă, crezând că animalul se va îneca şi astfel va scăpa de el. Însă bietul câine a înotat cu greu până la mal, după care s-a aşezat cuminte la picioarele stăpânului său. Acesta, supărat că nu reuşise, l-a împins înapoi în apă, dar câinele a ieşit iar. De-a dreptul furios, ţăranul a ridicat din nou animalul în braţe, dar vrând să-l arunce cât mai departe, a alunecat pe malul noroios şi s-a prăvălit cu tot cu câine în apă. Neştiind să înoate, a început să ţipe şi să se zbată. Când să se ducă cu totul la fund, a simţit cum cineva îl apucă de gulerul hainei şi îl trage încet spre mal. Scos din apă mai mult mort decât viu, ud tot şi speriat, omul a înţeles că i-a scăpat viaţa tocmai câinele pe care încercase să îl omoare. Ruşinea i-a cuprins sufletul. I-a mulţumit lui Dumnezeu că au scăpat amândoi cu viaţă, după care şi-a mângâiat cu recunoştinţă câinele atât de credincios şi au plecat împreună spre sat. În sinea sa, omul a promis să nu mai dorească niciodată răul vreunui suflet.

“Faptele săvârşite de oameni sunt de trei feluri: conform firii, mai prejos de fire şi mai presus de fire. Firească este pacea, împotriva firii este duşmănia şi mai presus de fire, sunt iertarea şi binele dezinteresat” (Sfântul Atanasie cel Mare).

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău