Sfinții zilei

Sfântul Sfințit Mucenic Paraschevi din Roma; † Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a viețuit în primele decenii ale secolului al XVII-lea în zona numită ,,Valea Chiliilor” unde s-au nevoit de-a lungul multor ani, foarte mulți sihaștri. Nu se cunosc multe aspecte din viața sfântului Ioanichie. Despre acesta se crede că era cu metania din Schitul Negru Vodă (Cetățuia).  Într-o peșteră săpată în munte, mai bine de 30 de ani și neștiut de oameni a înălțat rugăciuni la cer cuviosul schimonah. Cu ajutorul unei frânghii, ucenicul lui îi aducea o dată pe săptămână pâine și apă iar egumenul schitului îi aducea periodic Sfintele Taine. A trecut la cele veșnice în groapa săpată de el din cadrul peșterii și moaștele sale au fost descoperite în primele decenii ale secolului al XX-lea de către egumenul schitului de la acea vreme. Mormântul era acoperit de un miros frumos, de o pânză de păianjen și deasupra acestuia erau săpate în piatră cuvintele: „Ioanichie Schimonah, 1638”.

Sfinte Cuvioase Ioanichie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi păcătoșii!

Rugăciune zilei

Rugăciune către Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel

Sfinte al lui Dumnezeu, Ioanichie, ne rugăm ție ca cel ce ești mijlocitor înaintea Tatălui Ceresc, să ne întărești în dreapta credință, să fim plini de dragoste față de aproapele, să avem în casele noastre binecuvântarea lui Dumnezeu, spor în cele ale noastre, pace și înțelegere. Ție ne rugăm ca fiii noștri să fie înțelepți, cu dragoste față de părinți, ascultători și sprijin în bătrânețile noastre. Tu, cel ce ai fost sfătuitor al Domnitorilor Țării Românești, să ne dai sfat și ajutor în vreme de ispită, de necaz și boală. Așa cum pe alții i-ai tămăduit, cu harul ce-l ai de la Dumnezeu, așa tămăduiește-ne și pe noi de neputințe. În vreme de primejdie ne întărește și ne apără. Tu, cel ce ai cinstit pe Maica Domnului, apără dimpreună cu Dânsa și casele, familiile, rudeniile, prietenii și cunoscuții noștri. Minunile tale să le arăți și peste noi așa cum ai făcut de veacuri cu cei ce s-au rugat ție. Ne încredem în ajutorul tău și-ți cerem să fii mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru ca cererile noastre să-și afle răspunsul. Sfinte Ioanichie, roagă-te pentru noi. Amin!

Gândul zilei

„Toate le pot întru Hristos, Cel ce mă întărește!”- Sfântul Iustin Popovici

Știai că?

Mineiul reprezintă o carte liturgică ce are în conținut slujbele sărbătorilor cu dată fixă pentru fiecare lună a anului bisericesc. Sfânta Biserica Ortodoxă din Țările Române a folosit mineie grecești pentru traducere.

Pilda zilei

Cea mai bună soluţie

Un băieţel care se afla în vizită la bunicul său, găsi o broască ţestoasă şi începu să o studieze. În acel moment, broasca se retrase în carapacea ei, iar băieţelul încercă în zadar cu un beţişor să o scoată afară. Bunicul său îl prinse asupra faptului şi-l opri să mai chinuiască broasca. `Nu e bine cum procedezi. Vino să-ţi arăt cum trebuie procedat`. Luă broasca ţestoasă în casă şi se aşeză lângă sobă. Nu după multe clipe broasca se încălzi, îşi scoase afară capul şi picioarele şi privi la băieţel`. Oamenii sunt câteodată ca şi broaştele ţestoase, spuse bătrânul. Nu încerca niciodată să constrângi pe cineva, ci încălzeşte-l cu bunătate, şi atunci el va face cum doreşti tu, dacă îl vei sfătui de bine`.

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău