Sfinții zilei
Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia.
Sfinții Cosma și Damian cei din Asia Mică, numiți și Doctori fără de Arginți sunt doi mari protectori ai sfințeniei căsniciilor creștine, precum și dătătorii de armonie în viața soților. Ei sunt serbați în calendarul ortodox pe data de 1 noiembrie și nu trebuie să fie confundați cu Sfinții Mucenici și Doctori fără de Arginți Cosms și Damian, din Roma, prăznuiți pe 1 iulie, și nici cu Sfinții care poartă aceleași nume, cei din Arabia, serbați pe 17 octombrie.
Gândul zilei
„Nu există singuratate și suferință mai mare ca atunci când te afli la un pas de prăpastie și semenul îți ține o predică și lecții de morală pe tema virtuții și a curajului. În loc să simtă ce simți tu, te dăscălește. În loc să te înțeleagă, te judecă și te osândește…Nu-l ajuți niciodată pe celalalt spunându-i ce ar fi trebuit sau ce se cuvine să facă, ci simțind ca el și iubindu-l. Cel puțin în acea clipă, vorbele nu sunt atât de folositoare, pe cât sunt prezența și tăcerea iubitoare. Eu am încetat să mă mai învinovățesc pentru clipele mele de neputință și ratare!”-Pr. Haralambos Papadopoulos.
Rugăciunea zilei
Rugăciune către Sfinţii Mucenici şi Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian
„Slăviţilor făcători de minuni şi Doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian! Iubindu-L pe Hristos Dumnezeu din tinereţile voastre, nu numai meşteşugul doctorilor aţi învăţat, ci mai ales har neîmpuţinat al tămăduirii tuturor bolilor aţi primit de la Dumnezeu. Pentru aceasta, şi pe noi, care cădem înaintea cinstitei icoanei voastre, degrab auziţi-ne. Pe copiii care cer ajutorul vostru la învăţătură povăţuiţi-i cu rugăciunile voastre, ca, râvnind vieţuirii voastre, să afle nu numai cele pământeşti, ci mai ales să sporească în cucernicie şi în credinţa cea dreaptă. Celor ce zac de boală şi s-au deznădăjduit de ajutorul omenesc, dar aleargă la voi cu credinţă fierbinte şi rugăciune osârdnică, tămăduire dăruiţi-le cu cercetarea voastră cea milostivă şi de minuni făcătoare; aşijderea şi pe cei ce din pricina bolilor grele au căzut în trândăvire, în puţinătate de suflet şi în cârtire, cu harul cel dat vouă de Dumnezeu întăriţi-i în răbdare şi îndrumaţi-i ca să priceapă sfânta şi desăvârşita voie a lui Dumnezeu în ce ne priveşte şi să se facă părtaşi ai harului mântuitor al lui Dumnezeu. Pe toţi cei ce aleargă la voi cu osârdie ocrotiţi-i de bolile cele crunte, şi apăraţi-i de moartea năprasnică, şi cu puternica voastră mijlocire înaintea lui Dumnezeu păziţi-i neclintiţi în dreapta credinţă şi ajutaţi-i în sporirea duhovnicească, ca împreună cu voi să se învrednicească în veacul ce va să vină a lăuda şi a slăvi numele cel preasfânt şi de mare cuviinţă al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!”
Pilda zilei
Viața e ca o cafea bună,
Un grup de oameni de succes în apogeul carierei lor, toți având joburi și poziții bune, mașini și case, au făcut o vizită unui fost profesor din facultate. Discuția a alunecat treptat spre cât de stresantă și obositoare e viața zi de zi.
Profesorul i-a întrebat dacă vor sa bea o cafea bună și s-a întors din bucătărie cu un vas mare plin cu cafea și o multime de cești. Unele erau din porțelan fin, altele din sticlă, plastic, unele arătând normal, altele foarte delicate și scumpe, unele cu inserții aurite, altele cu toartă ciobita și i-a rugat pe fiecare să servească. Când toți aveau câte o ceaşcă de cafea în mână profesorul le-a zis : Dacă ați observat, fiecare dintre voi a pus cafea în câte o ceașcă scumpă și fină lăsând ceștile simple și ieftine goale pe masă. E normal să vreți ceea ce e mai bun în viață, dar tocmai asta e sursa problemelor și a stresului pe care il aveți zi de zi.
Nu contează ce ceașcă ai ales, cafeaua are același gust. Ceașca nu adaugă nici o calitate cafelei. În cele mai multe cazuri o face doar sa fie mai scumpă sau în alte cazuri nu putem vedea ce e de fapt înăuntru. Ceea ce ați vrut voi de fapt a fost cafeaua, nu ceașca și, totuși inconștient ați ales cele mai scumpe și bune cești. Iar apoi ați început să vă uitați la ceașca celuilalt gândindu-vă că e mai frumoasă decât a voastră.
Viața e ca o cafea bună: jobul, banii, cariera, mașina, casa, hainele, poziția în societate sunt ceștile. Doar ne ajută să ne trăim viața, dar nu sunt VIAȚĂ. Hainele pe care le avem, poziția în societate și banii nu înseamnă viață. .. Doar ne ajută să trăim viața. Nu definesc ceea ce înseamnă viață. Dimpotrivă, majoritatea oamenilor care au mult, sunt invidioși pe alții care au mai mult și nu reușesc să se bucure de ceea ce au.
Câteodată, concentrandu-ne doar pe ceașcă, uităm să savurăm cafeaua.
Savurați cafeaua, nu ceștile! Cei mai fericiți oameni nu sunt cei care au cele mai multe lucruri. Cei mai fericiți oameni știu să se bucure din plin de ceea ce au, acolo unde au, în momentul prezent. Ei fac viața sa fie frumoasă.
Sursa: Realitatea Spirituala