Sfinții zilei
Sfântul Proroc Oseea; Sfântul Cuvios Mucenic Andrei Criteanul; †) Trecerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Galați.
Cu binecuvântarea preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în anul 1996, pe 16 octombrie seara, ajungeau la Galați moaștele primului apostol al lui Hristos, ocrotitorul Galațiului și al întregii eparhii, dar și ocrotitorul spiritual al României. Sfintele Moaște ale Sfântului Andrei au venit la Galați de la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. De atunci mângâie, ajută și ocrotește mulți credincioși din eparhia Dunări de Jos a Galațiului. Din anul 1992, Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale şi al municipiului Galaţi, iar din data de 14 noiembrie 2001, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, este ocrotitorul spiritual al României. O părticică din moaştele sale se află permanent la închinare în racla din Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos, iar momentul trecerii Sfintelor sale moaşte la Galaţi, la puţin timp după acest eveniment, a fost pictat în pronaosul Catedralei.
Rugăciunea zilei
Troparul Sfântului Andrei Criteanul.
”Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Ierarhe Andrei, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre”.
Gândul zilei
„ Viața te împovărează oricum; totul este dacă povara ei, acceptată cu umilință sau purtată ca un blestem, îți proiectează în veșnicie un grumaz de zimbru sau o cocoașă de cămilă”. – IPS Bartolomeu Anania
Știai că?
Filocalia este o culegere de lucrări reprezentative din scrieri a Sfinților Părinți care ne arată cum se poate omul curăța, și desăvârși. Aceste scrieri ale pustnicilor, monahi și clerici ortodocși, majoritatea sunt centrate pe practicarea virtuților și a vieții spirituale din mănăstiri. Ascetica și mistica filocalică pun în centrul vieții duhovnicești curățirea inimii, prin practicarea „Rugăciunii lui Iisus” și a virtuților. „Rugăciunea inimii”, care va deveni disciplina centrală a isihasmului, este una din căile privilegiate ale monahilor de a ține conștiința în stare de priveghere. Filocalia sau Philokalia, care în limba greacă înseamnă „iubirea de frumusețe divină”sau „iubirea de virtute”, este o culegere de texte scrise de Sfinți Părinți. A fost publicată, pentru prima dată la Veneția în 1782 și a conținut 1207 pagini cu 36 de autori, pe o perioadă de unsprezece secole: IV-XV. A doua ediție a fost publicată în 1893 la Atena, iar a treia ediție a apărut la Atena în 1857 și 1963. Toate scrierile originale din Filocalie au fost scrise în greacă.
Pilda zilei
Cum să învățăm să zburăm?!
Un împărat a primit doi șoimi.
Unul a fost antrenat, despre celălalt i s-a spus că refuză să se dezlipească de creanga pe care stătea.
Unul dintre slujitori trebuia să se cațere în fiecare zi în copac, ca să-i ducă de mâncare.
După ce a încercat în fel și chip să facă șoimul să zboare de pe creangă, împăratul și-a rugat supușii să-l ajute.
Un bătrân înțelept s-a oferit să facă el asta și, a doua zi, când s-a trezit, împăratul a văzut șoimul zburând de colo-colo.
– Cum ai făcut? și-a întrebat supusul.
– A fost foarte simplu. Nu a trebuit decât să îi tai craca de sub picioare.
Uneori Dumnezeu ne taie craca de sub picioare, ca astfel să ne aducem aminte că putem zbura (spre cer).