Sfinții zilei  

Sfântul Sfințit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei; Sfântul Cuvios Teoctist din Palestina; †)Sfântul Cuvios Neofit și Meletie de la Mânăstirea Stânișoara

Sfântul Cuvios Neofid s-a născut în veacul al XVI-lea din părinți creștini ortodocși. De tânăr s-a călugărit la Mănăstirea Cozia și după mulți ani de obște a primit binecuvântarea de a se nevoi în pustie unde a construit o peșteră pe muntele Sălbaticul, trăind în rugăciune. După o vreme se tunde în marea schimă călugărească la mănăstirea Turnu. A trăit 30 de ani în nevoință și ispite unde și-a dat sufletul în mâinile Domnului în peștera sa. Trupul său a fost descoperit de un călugăr,  care a luat trupul la Mănăstirea Cozia să-l îngroape, dar noaptea a visat pe fericitul Neofil, care la certat, cerându-i să îi ducă trupul înapoi în peșteră, îndeplinindu-i voia pentru o bună perioadă de timp. Moaștele Sfântului Neofid sunt și astăzi în biserica Mănăstiri Stânișoara, unde mulți creștini primesc ajutor, fiind izbăviți de patimi sufletești, de necazuri și boli, iar peștera este și azi loc de pelerinaj.

Sfântul Cuvios Meletie s-a născut între veacurile XVI-lea și XVII-lea, întru-un sat din preajma Mănăstirii Cozia, unde a intrat să viețuiască de la o vârstă fragedă.  Sa nevoit și a primit binecuvântare să trăiască în  peșteră pe muntele Sălbaticul, munte unde a nevoit  și Cuviosul Neofid. Aici s-a ostenit timp de 40 de ani, trăind în post și rugăciune, slăvind neîncetat pe Dumnezeu. Rugându-se la Maica Domnului  la binecuvântat cu un izvor de apă  chiar înaintea peșteri sale. După nenumărate nevoințe și-a încredințat sufletul lui Dumnezeu, iar moaștele sale au odihnit o vreme îndelungată în peşteră, au fost mai târziu împărţite de credincioşi, iar peştera este loc de închinare până astăzi. Viaţa şi nevoinţele Cuvioşilor Neofit şi Meletie îi arată a fi preamăriţi de Duhul Sfânt şi moştenitori ai Împărăţiei cerurilor, ca purtători de daruri duhovniceşti şi rugători înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele noastre. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a canonizat în anul 2016, rânduindu-le zi de pomenire la data de 3 septembrie.

Rugăciunea zilei

Rugăciune de pocăință

„Mărturisesc Ție, Doamne, Dumnezeul meu, Celui în Treime slăvit și închinat: Tatălui și Fiului si Sfântului Duh – păcatele mele făcute în toate zilele vieții mele și până în ceasul de față cu lucrul, cu cuvântul, cu gândul, cu vederea, cu auzul, cu mirosul, cu gustul, cu pipăitul și cu toate simțurile mele sufletești și trupești, prin care Te-am mâniat pe Tine, Dumnezeul meu, și am nedreptățit pe aproapele. Pentru toate acestea mă simt vinovat înaintea Ta și vreau să mă pocăiesc. De aceea, cu smerenie, mă rog: iartă-mă și mă dezleagă de toate păcatele, ca un bun si de oameni iubito. Amin.”

Gândul zilei

„Nevoiește-te să iubești pe tot omul deopotrivă și vei alunga de-a valma toate patimile.”- Sfântul Talasie

Știai că?

Scufia reprezintă un acoperământ pentru zona capului, de textură moale și cu formă conică, care reprezintă stilul rusesc sau cu formă plată care reprezintă stilul grecesc.

Pilda zilei

Mi-am făcut duşmanii prieteni

Un împărat din vechime a făcut într-o bună zi un jurământ solemn:
– Îi voi cuceri pe toți dușmanii mei și îi voi alunga din împărăția mea.
După un timp, supușii săi îl văzură cu uimire pe împărat plimbându-se prin grădinile sale la braț cu cei mai mari dușmani ai săi, râzând și glumind cu ei.
– Dar…îl întrebă mirat unul dintre curtenii săi, nu ai jurat tu că îi vei alunga din împărăția ta pe toți dușmanii tăi?
– De fapt asta am și făcut, răspunde împăratul. I-am transformat pe toți în prieteni.

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău