Invităm fiecare suflet creștin să ia parte la slujbele din cadrul fiecărei biserici în sfânta zi de duminică!

Sfinții zilei

Sfântul Apostol Tadeu; Sfânta Muceniță Vasa cu fiii ei; † Sfântul mucenic Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul și Venust. 

Duminica a X-a după Rusalii;Ap.1 Corinteni 4, 9-16; Ev.Matei 17, 14-23(Vindecarea Lunaticului); glas1, voscr.10

În Duminica a X- a după Rusalii, avem învățătură din Sfânta Evanghelie, vindecarea lunaticului. Copilul lunatic sau epileptic nu mai are control asupra sa, cum ar spune Evanghelia „adesea cade în foc și adesea în apă”. Multă frământare și îngrijorare avea tatăl acestui copil bolnav care cu multă smerenie și durere în suflet, a venit la Mântuitorul nostru Isus Hristos, pentru a-l vindeca, deoarece nici ucenici săi nu au putut face acest lucru. Isus se întristează pentru puțina credință a poporului și a ucenicilor lui, dar are multă milă pentru copilul stăpânit de diavol. Acest copil nu este vindecat la cererea personală, ci a cea a tatălui. Prin aceasta putem  deduce cât de importantă este rugăciunea celor apropiați nouă când nu putem sau nu știm a ne rugăm. Aflăm prin aceasta că ucenici aveau credință, dar nu suficient de puternică pentru al scăpa pe copil de chin. De cele mai multe ori apar în viața noastră evenimente care ne frământă, dar acestea sunt îngăduite de Dumnezeu pentru a ne trezi din indiferență și a ne întoarce la credință. Copilul s-a vindecat  din ceasul acela de când Hristos a alungat și certat demonul. Extragem soluția prin care putem să ne consolidăm credința și să fim mai aproape de Dumnezeu și anume prin post stăruitor și rugăciunea fierbinte. Credința nu trebuie să rămână o simplă convingere intelectuală, ci să devină legătura noastră vie cu Dumnezeu. Acesta este mereu aproape de copii Lui, ne protejează și ne ferește de rele, dar și noi în calitate de fii a Lui, trebuie să-I mulțumim indiferent de situație.  

Rugăciunea zilei

Cea mai puternică rugăciune care trebuie rostită pentru ajutor imediat.

„O, Dumnezeule Mare, mântuieşte-mă de toate relele; o, Dumnezeule Mare, care ai hărăzit mângâiere tuturor Sfinţilor, hărăzeşte-mi-o şi mie, care ajuţi şi sprijini toate lucrările, ajută-mă şi sprijină-mă în toate nevoile, scapă-mă de toate primejdiile, de toţi duşmanii văzuţi şi nevăzuţi.”

Gândul zilei

„Dacă veți avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo și se va muta; și nimic nu va fi vouă cu neputință. Dar acest neam de diavoli nu iese decât numai cu rugăciune și cu post!” (Matei 17, 14-23)

Știai că?

Mirul este o rășină aromatică extrasă din arborii (arbuștii) de mir. Marele Mir este preparat din ulei de măsline, vin curat, alături de 39 de arome și este fost folosit la botez prin taina mirungerii, la sfântul maslu fiind tămădiutor și alungă suferințele, la slujba litiei unde se binecuvântează alături de pâine și vin și la sfârșitul Sfintei Liturghii, unde preotul unge cu mir fiecare credincios. Marele Mir, la noi în țară, se săvârșește printr-o procesiune speciala, în Dealul Patriarhiei, odată la șapte ani, în Săptămâna Mare. Mirul se fierbe mai multe zile la rând, pentru ca în Joia Mare să fie sfințit.

Pilda zilei

Sfânta simplitate 

Un preot de la ţară, mergând cu treburi spre satul vecin, a văzut o femeie din parohia sa spălându-şi rufele în râu şi, apropiindu-se, a întrebat-o:
– Duminică, la slujbă, am văzut că nu m-au ascultat toţi cu atenţie. Poate am vorbit lucruri prea savante şi mă gândesc, duminica asta, să vorbesc mai pe înţelesul oamenilor.

 Spune-mi, dumneata ce-ai înţeles din ce-am spus eu la predică?
– Părinte, i-a răspuns cu smerenie femeia, eu n-am multă carte, dar aş vrea să vă întreb şi eu ceva: vedeţi pânzele ce le spăl eu acuma? Apa trece prin ele şi le curăţă. Credeţi că au ele habar de cum le-a curăţat apa? Şi cu toate astea, devin albe şi frumoase. Nu înţeleg eu, în biserică, tot cuvântul sfinţiei tale, dar simt în suflet căldura Duhului Sfânt, Care mă curăţeşte de păcat, aşa cum apa aceasta curăţă pânzele mele.
Tare mulţumit a plecat preotul văzând un om care nu e doar cu gândul la cele sfinte, ci şi cu sufletul.

“La Dumnezeu ajungem printr-un anume mod de viaţă, nu printr-un anume fel de a gândi”

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău