Sfinții zilei
Aducerea Sfintelor Mahrame a Domnului din Edesa la Constantinopol; †) Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei 4 fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și sfetnicul Ianache; †) Sfântul Cuvios Iosiv de la Văratec; Sfântul Mucenic Diomid
Sfinții Martiri Brâncoveni sunt un model de credință și de iubire pentru Hristos pentru toată lumea și mai ales pentru tinerii de astăzi. În data de 15 august a anului 1714, au fost la Constantinopol martirizați. Pentru că nu au vrut să se lepede de credință și să se convertească la islam, sultanul Ahmed al III-lea a cerut execuția acestora. La scurt timp de la trecerea la cele veșnice, s-a atestat cinstirea martirilor Brâncoveni ca sfinți. Mărturiile multor contemporani spun că aceștia au refuzat categoric abandonarea credinței lor. Tânărul Matei Brâncoveanu, a fost susținut de Voievodul Constantin să nu se lepede de credința în Hristos din cauza fricii. Sfântul Voievod a susținut sfânta credință până la ultima suflare: „Copii, țineți-vă tare. Am pierdut tot ce aveam pe lumea aceasta, să ne mântuim măcar sufletele noastre și să ne spălăm păcatele noastre cu sângele nostru!”. Hrisant Notara, fratele patriarhului Ierusalimului, s-a ocupat de înmormântarea creștină a acestora în insula Halki. Când a revenit doamna Maria în țară, a adus moaștele Sfântului Voievod și le-a așezat în Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din București. Cu mare bucurie s-a aflat că moaștele acestora se află în biserică, în urma descifrării a inscripțiilor de pe candelă în anul 1914.
Sfinților Martiri Brâncoveni, rugați-vă lui Dumnezeu pentru noi cei păcătoși!
Sfântul Cuvios Iosif s-a născut în jurul anului 1750, într-un sat din Transilvania, într-o familie iubitoare de credință. A iubit și a admirat încă din primii ani de viață Sfânta Credință. Acesta a cunoscut viața monahală încă din tinerețe, iar la mânăstirea Dragomirna a ales să fie ucenicul Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi. Conform informațiilor de la acea vreme, știm despre Cuviosul Iosif , în anul 1779, că este îndrumător duhovnicesc la schitul Pacrov și la schiturile Capernului și Durău povățuitor al maicilor. După o vreme, Sfântul a devenit sihastru sub binecuvântarea starețului. În 1785, a pus bazele mânăstirii Văratic împreună cu maica Olimpiada și Nazaria. Sihastru, preot și duhovnic recunoscut, părinte pentru călugări și mireni, a fost foarte apreciat pentru efortul său în credință și de Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei. Acesta a fost un vrednic misionar al Bisericii noastre Ortodoxe. Iosif pustnicul a fost a fost implicat în organizarea multor mânăstiri din munții Neamțului. Acesta s-a remarcat prin copierea manuscriselor cu conținut scripturastic și teologic dar și prin înzestrarea dăruită de Dumnezeu, darul facerii de minuni. Acesta și-a dat sufletul lui Dumnezeu la data de 28 decembrie 1828, trupul său fiind înmormântat în pronaosul „Adormirea Maicii Domnului” de la Mânăstirea Văratic.
Sfinte Cuvioase Iosif, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi cei păcătoși!
Rugăciunea zilei
Rugăciune către Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu
„Sfinte Mucenice Brâncovene Constantine, Dumnezeu te-a uns ca să călăuzești destinele neamului tău printre stâncile prăpăstioase ale vremii. Domnul te-a chemat să sporești slava Bisericii Ortodoxe, de la noi și de pretutindeni, cu darurile pe care numai puterea Celui de sus le-a pus întru a ta chivernisire. Tu te-ai rugat Bunului Dumnezeu pentru statornicirea în dreapta credință, dimpreună cu fiii tăi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și cu sfetnicul tău Ianache. Tu ai primit cununa sfântă a muceniciei, cu fiii tăi. Ne rugăm ție în fața icoanei tale și cerem să duci la Părintele Ceresc rugăciunile noastre smerite, ca să ne izbăvească de durerile cele amare abătute de atâtea ori asupra noastră, să ne ocrotească de venirea altor neamuri asupra noastră și de războiul cel dintre noi. Să dăruiască sănătate tuturor fiilor neamului românesc, pace lumii, liniște în sufletele și casele noastre; să ne țină în dreapta credință a Bisericii noastre cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească. Amin!”
Gândul zilei
„Orice armă făurită împotriva ta va fi fără putere și, pe orice limbă care se va ridica la judecată împotriva ta , o vei osândi!”- Isaia 54:17
Știai că?
Târnosirea reprezintă o ceremonie de sfințire și inaugurare a unui locaș de cult. Acesta este un ritual plin de însemnătate și simbolisme, care este inspirat din anumite evenimente biblice. Târnosirea este realizată cel mai adesea de către episcopul eparhiei respective. Acest eveniment se concentrează cel mai frecvent către Sfântul Altar și Sfânta Masă.
Pilda zilei
Raiul și iadul
Se spune că, demult, un războinic s-a întâlnit cu un călugăr şi l-a întrebat:
– Cum poate să existe rai şi iad, când nu văd nimic din toate astea? Poate cineva să-mi arate raiul şi iadul?
– Dar tu, l-a întrebat călugărul, cum te poţi numi războinic, când nu văd în faţa mea decât un caraghios?
Soldatul mâniat a scos imediat sabia, dar, la fel de calm, bătrânul călugăr i-a spus:
– Vezi, aşa se deschid porţile iadului!
Înţelegând lecţia dată, războinicul a pus sabia în teacă şi s-a înclinat respectuos.
– Vezi, i-a mai spus călugărul, aşa se deschid porţile raiului!