Invităm fiecare suflet creștin să ia parte la slujbele din cadrul fiecărei biserici în sfânta zi de duminică!

Sfinții zilei

Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului; Sfântul Proroc Miheia.

Duminica a IX- a după Rusalii; Ap.1 Corinteni 3, 9-17;Ev. Matei 14,22-34(umblarea pe mare- potolirea furtunii); glas8, voser.9.

În Duminica a IX-a după Rusalii, avem ca temă de învățătură umblarea pe mare și potolirea furtunii. Evanghelia de astăzi ne arată cum Apostolii se aflau în largul Mării Galileii, într-o noapte furtunoasă și Domnul Isus pășea pe mare precum pășea pe uscat. Aceștia când au văzut minunea s-au speriat și au început să strige iar, prin zgomotoasa furtună au auzit încurajarea lui Hristos: „Îndrăzniți, Eu sunt; nu vă temeți!” (Matei 14, 27). Petru a spus: „Doamne, dacă ești Tu, poruncește să vin la Tine pe apă”. Domnul i-a oferit încredere și l-a încurajat spunându-i: „Vino!” și ucenicul pășea încrezător pe valuri. Văzând cum furtuna se dezlănțuiau și valurile ce mari erau, acesta de frică a început să se scufunde și a strigat: „Doamne scapă-mă!” (Matei 27, 30). Scoțându-l din valuri i-a spus: „Puțin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?” (Matei 27, 31). Creștinii care sunt în momente grele, au nevoie de încurajare, în momentul în care sunt învăluiți de valuri ale îndoielii și ale nesiguranței. Hristos mereu ne-a îndemnat să îndrăznim, la curaj. Prin harul Duhului Sfânt suntem protejați și în siguranță alături de Dumnezeu. Hristos este Mântuitorul nostru și oricât de mare ar fi furtuna îndoielii, a necazului și a fricii în care ne aflăm, vom ajunge negreșit la țărm. Mântuirea noastră este responsabilitatea Sa și responsabilitatea noastră este să ne încredem în El. Prin puterea Cuvântului Său a potolit înspăimântătoarea furtună a mării, a adus vindecare pentru trup și minte și a putut învinge moartea. Puterea cuvântului face ca teama și frica să-și piardă puterea lor. Trebuire să știm că toate aceste sentimente care ne provoacă  teamă și îndoială nu vin de la Dumnezeu. Dacă lăsăm corabia vieții noastre conduse de Dumnezeu,  atunci El poate face din marea furtunii tenace o oglindă de pace senină. El rânduiește diferite situații la momentul potrivit. Domnul a spus: „Îndrăzniți, căci Eu am biruit lumea!” (Ioan 16:33), acesta a biruit nu prin dominație și impunere ci prin dragoste! Chiar dacă tot răul de pe lume, cele mai îngrozitoare situații peste noi, Dumnezeu ne păzește și nu îngăduie să pățim nimic. Puterea lui Dumnezeu, a întregii împărății cerești este mult mai mare, chiar incomparabilă cu puterea Satanei. Când nu ne simțim în siguranță și ne cuprinde frica, să spunem rugăciunea următoare: „Doamne, Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Miluiește-mă pe mine păcătoasul!”, o rugăciune scurtă dar atât de puternică. Poate că uneori ne simțim abandonați, dar nu vom fi niciodată părăsiți. Mereu Dumnezeu ne păzește. Să avem curaj, speranță și să luptăm, zicând ca psalmistul: „În Dumnezeu este mântuirea mea și slava mea; Dumnezeu este ajutorul meu și nădejdea mea este în Dumnezeu!” (Psalmul 61, 7)

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este o mare sărbătoare din cadrul anului bisericesc, pentru care credincioșii se pregătesc cu o perioadă de postire de două săptămâni, înainte de aceasta. În seara dinainte sfintei sărbători în cadrul tuturor bisericilor se săvârșește Vecernia cu Litie și Privegherea întreagă , adică și Utrenia, care este urmată de cântarea Prohodului Maicii Domnului. La mânăstiri, toată noapte se stă la cântări, priveghere și rugăciune

Rugăciunea zilei

„Te mărim pe tine,
Maică prea curată,
Şi-adormirea ta cinstim, prăznuind-o
Cu solirea-ţi pururea fiind păziţi.
   
Fericimu-te toţi,
O, prea sfântă Maică,
Închinându-ne cinstitei tale mutări,
Cea de care îngerii s-au minunat.”- fragment din Prohodul Maicii Domnului

Gândul zilei

„Dumnezeu S-a făcut purtător de trup, pentru ca omul să poată deveni purtător de Duh Sfânt!”- Sfântul Atanasie cel Mare

Știai că?

Cădelnița reprezintă un vas făcut din diferite materiale, cel mai adesea din porțelan sau metal, în care este arsă tămâia. Aceasta este prevăzută în general pentru uz mobil, în slujbele religioase, cu trei clopoței pentru a împrăștia plăcut mirositorul fum.

Pilda zilei

Ne uităm unul la altul 

„Un preot ortodox paroh merse într-o zi în biserică şi observă cum un simplu ţăran era îngenuncheat în faţa Sfântului Altar, lângă catapeteasmă. Acesta nu se gândea la nimic. Foarte mulţi oameni veneau la biserică în timpul zilei pentru a-i destăinui bunului Dumnezeu grijile lor. Când se reîntoarse peste un ceas, preotul observă că ţăranul încă mai era în genunchi. De aceea merse la el şi-l întrebă: „Spune-mi, te rog, ce-i spui bunului Dumnezeu de atâta timp?”. Şi ţăranul îi răspunse: „De fapt, nimic, părinte paroh”. Şi, arătând spre Sfântul Altar, continuă: „Eu mă uit la el şi el se uită la mine. Atâta tot şi nimic mai mult”.”

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău