Sfinții zilei

Sfântul Mare Mucenic Procopie și mama sa, Sfânta Muceniță Teodosia; † Sfântul Mucenic Epictet preotul și Astion monahul

Sfântul Mucenic Epictet preotul și Astion monahul, sunt de origine din Asia Mică. Fericitul Epictet s-a născut într-o familie creștină, învățând de mic. Din iubire pentru Hristos, acesta s-a călugărit  într-una din mânăstirile Frigiei. Sfântul a propovăduit Evanghelia lui Hristos în toată patria sa. În acel timp, s-au convertit la creștinism mulți păgâni, printre care și tânărul Astion, fiu de magistrat. Acesta a intrat în Slujba Domnului în aceeași mânăstire cu Sfântul Mucenic Epictet. De-a lungul timpului, cei doi  sfinți au convertit la creștinism mulți oameni.  În ziua de 8 iulie aceștia sunt prăznuiți datorită faptului că au trecut la Domnul în urma unor constrângeri de a renunța la credință.

Rugăciunea zilei

Rugăciune către Sfinții Mucenici Epictet și Astion

Sfinților mucenici Epictet și Astion, căutați acum spre noi, cei ce cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște și ca unii ce v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu, rugați-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Și ca cei ce sunteți podoaba și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfinții martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor ce vă aduc vouă cinstire. Primiți acum prinosul nostru de dragoste, laudă și mulțumire către milostivul Dumnezeu și prin darul celui Atotputernic, vindecați bolile noastre sufletești și trupești, după cum ați vindecat și copila acelui mare dregător. Și precum în timpul vieții voastre mulțime de oameni ați vindecat, asemenea vindecați și sufletele noastre cele asuprite de patimi și dureri. Și, după cum prin viață curată, credință și sfântă nevoință, ați biruit puterea vrăjmașilor diavoli și ați câștigat mila Dumnezeului nostru Celui în Treime slăvit, așa și pe noi întăriți-ne în credință și ajutați-ne să fim biruitori în lupta cu păcatul, spre câștigarea virtuților în locașurile cerești. Ca împreună cu voi să cântăm lui Hristos Dumnezeu în împărăția cea fără de sfârșit, că Lui I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună cu Cel fără de început al Lui Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Lui Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Gândul zilei

Omul, cu toate încercările lui, fără ajutorul lui Dumnezeu nu poate să planifice nimic, nici viața lui exterioară și nici cea lăuntrica. “Fără Dumnezeu nici până la prag.” (din: Ne vorbește Starețul Partenie de la Pecerska”, Editura Egumenita)

Știai că?

Tămâia este folosită în cadrul slujbelor religioase, cât și de creștini. Aceasta este o rășină obținută din scoarța livanului, care prin ardere emană un  fum frumos mirositor.  

Pilda zilei

Un cuplu tânăr s-a mutat recent într-un bloc nou. Dimineaţa când stăteau amândoi la micul dejun, soţia vede cum vecina de vizavi îşi întinde rufele.

„Acele rufe nu sunt spălate cum trebuie. Cred că vecina nu prea ştie cum să spele. Poate ar fi bine să-şi schimbe detergentul”,a comentat ea, în timp ce el doar le-a privit fără să spună nimic.

Din acea dimineaţă, de fiecare dată când vecina întindea rufele, femeia făcea acelaşi comentariu. După vreo lună de zile, femeia a fost surprinsă să vadă că hainele întinse de vecină erau perfect curate şi i-a spus partenerului său: „Uite, a învăţat în sfârşit cum să spele corect rufele. Mă întreb oare cine a învăţat-o?”

El îi răspunde: „M-am trezit mai devreme în dimineaţa aceasta şi am spălat geamurile noastre”.

Morala: nu te grăbi niciodată să-i judeci pe alţii! Aşa se întâmplă şi în viaţă: felul în care-i percepem pe ceilalţi depinde de claritatea „ferestrelor” prin care privim.

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău