Sfinții zilei  

Sfântul Apostol Filimon, Arhip, Onisim și Apfia; Sfânta Muceniță Cecilia.

Rugăciunea zilei

Rugăciune de folos sufletului și trupului

Doamne, dăruiește-mi să primesc cu liniște sufletească tot ce-mi va aduce ziua de azi. Învrednicește-mă să mă dau întru totul Sfintei Voii Tale. În tot ceasul astăzi povățuiește-mă și în toate mă sprijină. Oricare vor fi veștile pe care le voi primi în timpul zilei învață-mă să le primesc cu sufletul liniștit și întărit în credința că peste toate este Sfânta Voia Ta. În toate faptele și cuvintele mele Tu călăuzește-mi simțurile. În toate întâmplările neașteptate nu mă lăsa să uit că totul vine de la Tine. Învață-mă să fiu deschis și înțelept cu fiecare din mădularele familiei mele duhovnicești, pe nimenea amărând, pe nimenea întristând.    Doamne, dă-mi puterea să port osteneala zilei de astăzi și toate întâmplările din vremea ei. Călăuzește-mi voia și învață-mă să mă rog, nădăjduiesc, să cred, să iubesc, să rabd și să iert. Amin.

Gândul zilei

„Când cineva îți va zice: „Eu am ținut tot postul”, răspunde-i: „Eu aveam un dușman și m-am împăcat cu el, obișnuiam să bârfesc și m-am oprit, suduiam și m-am lăsat.”  –  Sfântul Ioan Gură de Aur

Știai că?

Cele patru legi după care va judeca Hristos lumea sunt:

  1. Legea conștiinței numită și legea morală și legea firii, sunt cei care au trăit de la Adam până  la darea legii pe Muntele Sinai.
  2.  Legea zidirii, a întregii creații.
  3. Lege după care se vor judeca numai evreii, este legea dată de Dumnezeu lui Moise pe muntele Sinai cele zece porunci și tot Vechiul Testament, după care va fi judecat poporul ales.
  4.  Legea Darului, Legea Desăvârșirii, Legea dragostei lui Iisus Hristos, adică Sfânta Evanghelie. După această lege dumnezeiască vor fi judecați toți creștinii, botezați în numele Preasfintei Treimi.

Pilda zilei

 Adevăr sau minciună 

Un tânăr l-a întrebat pe duhovnicul său:
– Aş vrea să cunosc cât mai multe despre credinţă şi religie. Am citit multe cărţi, dar nu ştiu care sunt adevărate şi care nu. Unele spun într-un fel, celelalte altfel, eu ce să mai cred?
– Fiule, cea mai mare ispită este cea care îţi încearcă credinţa cu tot felul de cuvinte frumos spuse, dar golite de duh. Ţi-ar plăcea ca cineva să-ţi dăruiască un măr tare, frumos, dar când vrei să-l mănânci să vezi că înăuntru-i tot viermănos şi stricat? Ar fi mărul acela bun de ceva? Aşa sunt şi unele cărţi: ţin mintea ocupată cu tot felul de idei, dar nu hrănesc şi sufletul.
Citeşte cât mai mult, dar caută să fii asemenea albinelor, ce trec din floare în floare şi culeg doar nectarul, nu şi alte lucruri inutile. Culege şi tu, la rândul tău, nectarul cărţilor, caută ce-i folositor în ele şi, de vei ştii să găseşti adevărul în cărţi, vei ştii să-l găseşti şi în viaţă.
Păgânii spun că credinţa nu este logică. Dar, de fapt, credinţa este mai presus de logică. Mintea noastră judecă după cele lumeşti şi nici pe acestea nu-i în stare să le cuprindă. Cele cereşti nu pot fi găsite astfel. Nu căuta cu mintea ceea ce trebuie să cauţi cu sufletul, fiindcă cele ale sufletului numai cu sufletul le poţi afla. Şi ţine minte: degeaba citeşti despre credinţă, dacă nu trăieşti în credinţă!

“Fără Dumnezeu nu este posibil a-L cunoaşte pe Dumnezeu” (Sfântul Irineu)

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău