Sfinții zilei  

Sântul  Mucenic Platon, Roman și Zaheu.

Rugăciunea zilei

Troparul Sfântului Mucenic Platon şi al Sfinţilor Mucenici Roman şi Zaheu

„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

 Gândul zilei

„Fără răbdare, omul va fi mereu spre pagubă. Dacă cineva vine şi mă laudă, eu trebuie să mă gândesc, să‑mi întreb conştiinţa dacă este bine că sunt lăudat. Atunci voi vedea că nu mai am nevoie de lauda aceea şi nici de altele, căci conştiinţa este glasul lui Dumnezeu” –  Părintele Proclu Nicău

Știai că?

Cădelnița este un mic vas din metal sau piatră folosit pentru a arde în el  tămâie. În tradiția ortodoxă, cel mai frecvent aceasta este făcută din metal, suspendată de niște lănțișoare, iar de acestea sunt atârnați mai mulți clopoței. În vas se pun cărbuni aprinși, iar tămâia se așează deasupra lor. Cădelnița se folosește la mai multe slujbe bisericești. De obicei are o culoare aurie, amintind astfel de cele trei daruri ale Magilor – aur, smirnă și tămâie. De multe ori este împodobită cu modele florale, dar și cu cruci sau chiar chipuri de sfinți și uneori este bătută cu pietre prețioase sau cu modele, și reprezintă Biserica. Pentru creștinii ortodocși, arderea tămâiei simbolizează Harul sfințitor al Duhului Sfânt și rugăciunile credincioșilor ce se ridică spre Cer cu bună mireasmă duhovnicească.

Pilda zilei

Noi l-am găsit pe Dumnezeu?

Un călugăr bătrân, după ce şi-a învăţat timp de mai mulţi ani ucenicii tainele credinţei, i-a trimis în lume să împărtăşească ceea ce au învăţat. După zece ani de misiune printre oameni, trei dintre ucenici s-au întors să-şi viziteze părintele duhovnicesc. Acesta îşi trăia ultimii ani ţintuit într-un pat din cauza unei boli de picioare. Fiecare începu să povestească ce făcuse în ultimii zece ani:

– Eu, zise primul cu mulţumire de sine, am scris zece cărţi şi le-am vândut într-o mulţime de exemplare.

– Ai umplut aşadar, lumea de hârtie, zise bătrânul.

– Eu, luă cuvântul al doilea la fel de satisfăcut de el însuşi, am ţinut multe predici în faţa a mii de oameni.

– Tu ai umplut lumea de vorbe, răspunse duhovnicul.

Al treilea ucenic, începu să desfacă un pachet şi scoase din el o pernă, şi zise:

– Eu, părinte, n-am făcut nimic bun, dar ţi-am adus această pernă ca să ai de ce să-ţi sprijini picioarele când te dor.

– Tu, zise bătrânul călugăr, tu l-ai găsit pe Dumnezeu.

Aşadar, cel mai corect bilanţ pe care omul şi-l poate face din când în când, nu este să-şi contabilizeze realizările, ci să se cerceteze cât de capabil a fost să împartă iubire în jurul lui.

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău