Sfinții zilei

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron; Sfânta Mariamna; Sfinții împătați Marcian și Pulheria.

Sfântul Mare Mucenic Teodor (†304) a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305) și era din Mitropolia Amasiei, din cetatea Homialon. El a fost ostaș în ceata Tironilor (a Recruţilor) de unde îi vine și numele de Teodor Tiron, ce-l din legiunea condusă de generalul Vringa. Atunci când a venit poruncă ca toți soldații să jertfească idolilor, Teodor nu a intrat în templu. Judecat și îndemnat să jertfească, Teodor le-a răspuns: „Fiecare știe cui ostășește, iar eu ostășesc Stăpânului meu Hristos!” Și mărturisea că Hristos este Dumnezeu, iar zeii păgânilor sunt idoli fără de suflet și cioplituri de mâini omenești. Pentru multa dragoste pe care ostașii o aveau față de Teodor, Vringa l-a lăsat câteva zile să se hotărască. În acest timp, Teodor s-a rugat lui Dumnezeu să-i dea răbdare, iar ca să arate neputința zeilor, a dat foc noaptea templului păgân. Pentru aceasta, din porunca dregătorului Puplie a fost supus la chinuri cumplite. L-au bătut, l-au întins pe roată și i-a strujit tot trupul cu unghii de fier. Însă, de fiecare dată, el rămânea nevătămat, mărturisind cu bucurie: „Cu Hristos al meu am fost, sunt și voi fi!” Atunci, dregătorul, plin de mânie, a poruncit ca Sfântul Teodor să fie aruncat într-un cuptor cu foc. Și, intrând în mijlocul văpăii, Sfântul Teodor Tiron și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. 

Rugăciunea zilei

Rugăciunea Sfântului Mucenic Teodor,

”Mari sunt faptele credinței! În izvorul văpăii ca într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, ca o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuiește sufletele noastre. Luptând până la capăt, mucenice al lui Hristos, lupta cea Dumnezeiască și călătoria săvârșind-o, păzind credința, ai aflat cununa Dumnezeieștii Dreptăți. Făcându-te dănțuitor ceresc împreună cu cei fără de trupuri, mărite, izbăvește de primejdii și de necazuri pe cei de pe pământ, care te cheamă într- un ajutor să le luminezi mințile și sufletele. Primind asupra ta toată într-armarea cea Dumnezeiască și surpând înșelăciunea cea idolească, pe îngeri i-ai îndemnat să laude nevoințele tale; că aprinzându-ți cugetul de Dumnezeiasca dragoste, către moartea cea prin foc cu vitejie ai îndrăznit. Pentru aceasta, ca un purtător de nume de dar al lui Dumnezeu, împărțești daruri Dumnezeiești celor ce cer de la tine, purtătorule de biruință, mucenice Teodor Tiron, Roagă pe Hristos Dumnezeu, iertare de greșeli să dăruiască, luminarea minților și sufletelor celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta. Amin!”

Gândul zilei

„Să nu-ți crezi ție că ești puternic, până ce nu vei fi ispitit și nu te vei afla rămânând neschimbat. Tot așa probează-te pe tine în toate. Dobândește credința dreaptă întru tine, ca să calci pe vrăjmașii tăi, și ține-ți mintea neîmprăștiată, și să nu te încrezi în puterea ta, ca să nu fii lăsat în slăbiciunea firii tale. Căci atunci vei cunoaște slăbiciunea ta din căderea ta. Nu te încrede nici în cunoștință, ca nu cumva, așezându-se vrăjmașul între tine și ea, să te prindă în cursa vicleniei sale. Să ai limba blândă și nu te va întâmpina câtuși de puțin necinstea. Dobândește buze dulci și-i vei avea pe toți prieteni. Să nu te lauzi niciodată cu limba ta pentru faptele tale, ca să nu fii rușinat. Căci în lucrul în care se laudă omul, în acela îngăduie Dumnezeu să se schimbe, ca să se smerească și să învețe smerenia. De aceea trebuie să le lași toate în seama preștiinței lui Dumnezeu și să nu crezi că e ceva neschimbat în viața aceasta.” – Sfântul Isaac Sirul

Știai că?

Noptânda sau pavecernița este slujba de seară, care se face în mănăstiri după cină, iar în bisericile de enorie, după Vecernie (v. Tipicul și Triodul). În rânduiala Pavecerniței, avem Pavecernița Mare, care se săvârșește în Postul Mare în fiecare zi, afară de sâmbetele și duminicile din toate săptămânile, și afară de miercuri și vineri din săptămâna a cincea și miercuri și joi, vineri din Săptămâna Patimilor, căci în aceste zile se face denie. Pavecernița Mică se săvârșește în Postul Mare în zilele când nu se face Pavecernița Mare, iar în afara Postului se săvârșește în toate zilele, dar numai la mănăstiri, în bisericile din parohii săvârșindu-se doar Pavecernița Mare.

Pilda zilei

Raiul și iadul                                                                                                                                                            

Se spune că, demult, un războinic s-a întâlnit cu un călugăr și l-a întrebat:                                                                              

– Cum poate să existe rai și iad, când nu văd nimic din toate astea? Poate cineva să-mi arate raiul și iadul?

– Dar tu, l-a întrebat călugărul, cum te poți numi războinic, când nu văd în fața mea decât un caraghios?

Soldatul mâniat a scos imediat sabia, dar, la fel de calm, bătrânul călugăr i-a spus:

– Vezi, așa se deschid porțile iadului! 

Înțelegând lecția dată, războinicul a pus sabia în teacă și s-a înclinat respectuos.

– Vezi, i-a mai spus călugărul, așa se deschid porțile raiului!

„Cel ce uită de iad, va ajunge acolo. ” (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău