Sfinții zilei                                                                

Sfinții Mari Mucenici Eustație și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist.

 Rugăciunea zilei

Rugăciune pentru Suflet a Sfântului Tihon de la Zadonsk

 „Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul şi Înnoitorul lumii învechite de răutatea păcatului! Înnoieşte mă pe mine cu harul Duhului Tău Făcător de viaţă. Dă-mi minte ca să pricep puterea mântuitoarei Tale veniri. Dă-mi inimă ca să Te iubesc pe Tine, Iubirea cea Veşnică, Mângâierea şi Bucuria Sfinţilor. Dă-mi ochi ca să văd neîncetat patimile Tale. Dă-mi urechi ca să aud sfântul Tău cuvânt. Dă-mi gură ca să grăiesc cele plăcute Ţie, de folos mie şi aproapelui. Dă-mi picioare ca să umblu pe cărarea poruncilor Tale, şi ia de la mine, rogu- mă, tot ce- i al meu, dăruindu- mi ceea ce e al Tău; ia cele vechi şi dă-mi numai cele noi, că Tu eşti Cel ce faci toate şi fără Tine nimic nu putem face, că binecuvântat eşti în veci. Amin.”

 Gândul zilei

„Să te rogi în fiecare ceas! N-o întrerupe! Nu fi nesârguincios! Nu înceta să chemi iubirea de oameni a lui Dumnezeu”, – Sfântul Ioan Gură de Aur

Știai că?

 Antimisul este o bucată de pânză de in sau mătase, în formă  dreptunghiulară,cu laturile de 50-60 cm. Având imprimată scena punerii Domnului în mormânt și numele parohiei, hramul bisericilor cărora sunt destinate, precum și semnătura episcopului locului. El se schimbă de fiecare dată când se instalează un nou episcop. Termenul de antimis vine din limba greacă de la cuvintele anti (în loc de) și minsos (masă) însemnând „ în loc de masă”. El este obligatoriu pentru slujirea Sfintei Liturghii, în caz de nevoie Sfânta Liturghie putând fi săvârșită și în afara bisericii dar numai pe antimis. El stă în permanență pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie, îndoit și învelit într-o pânză protectoare numită iliton. La Sfânta Liturghie, după citirea din Evanghelie, aceasta se așează mai în față pe Sfânta Masă, lăsând loc antimisului, care se desface de către preot în timpul rostirii ecteniei catehumenilor și însemnat cu semnul Sfintei Cruci la rostirea ecfonisului. Antimisul are în același timp un rol practic și o profundă semnificație teologică. Rolul practic constă în aceea că pe antimisul desfăcut vor fi așezate Sfântul Potir și Sfântul Disc, iar eventualele părticele din Sfintele Daruri care vor cădea pe el vor putea fi adunate evitându-se profanarea. Semnificația teologică a antimisului vine din legătura lui cu episcopul locului a cărui semnătură o poartă întotdeauna, antimisul este „delegația” pe care episcopul o dă preotului pentru slujirea Sfintei Liturghii.

Pilda zilei

Dreapta educaţie

Într-o şcoală de la marginea unui oraş, era un profesor foarte iubit de copii.
Totdeauna, domnul profesor avea grijă de toţi elevii, încercând să-i înveţi cât mai multe. Dar, într-o zi, copiii au observat că unul dintre colegii lor fură şi l-au pârât imediat profesorului. Acesta însă nu l-a pedepsit pe făptaş. După câteva zile, hoţul a furat iar, dar a fost prins imediat. Nici de această dată, domnul profesor nu l-a pedepsit. Când acelaşi lucru s-a întâmplat şi a treia oară, câţiva băieţi s-au dus la profesor să se plângă şi i-au spus:
– Acest coleg al nostru fură mereu. Nu este bine ceea ce se întâmplă şi vă rugăm să-l daţi imediat afară din şcoală, altfel plecăm noi.
– N-am să-l dau afară. Dacă vreţi, puteţi pleca toţi ceilalţi, dar el rămâne.
– Domnule profesor, dar cum este posibil să renunţaţi atât de uşor la noi toţi, care v-am ascultat mereu?
Privindu-i cu blândeţe, profesorul le-a explicat elevilor săi, atât de miraţi de această neaşteptată situaţie:
– Voi ştiţi, deja, ce e bine şi ce e rău. Dacă aţi pleca în lume, cu siguranţă că aţi şti cum să vă purtaţi, nici nu mă îndoiesc! Dacă însă el ar pleca de aici, dintre noi, ce ar face? Asta de ce nu v-aţi întrebat? De ce v-aţi gândit doar la voi? Credeţi că dacă o să-l dau afară, va fi mai bun? Dacă aici, între noi, el nu ştie cum e bine să te porţi, ce va face el în lume? Aşa că, indiferent dacă voi rămâneţi sau plecaţi, el va sta în continuare aici, iar eu voi avea grijă să se schimbe şi să devină un om bun. Iar atunci când va dori şi el acest lucru, cu siguranţă că dintr-un hoţ ocolit de colegi, va deveni un copil apreciat şi iubit de toţi cei din jurul său.
Când a aflat despre cele petrecute, impresionat de bunătatea profesorului său, băieţelul care până atunci furase şi le pricinuise atâtea necazuri celor din jurul său a promis că se lasă de furat. Şi s-a ţinut de cuvânt, fiindcă – aşa cum spusese şi domnul profesor – de data aceasta el era cel care dorea din tot sufletul să fie mai bun.

“Iertaţi-vă unul pe altul, aşa cum v-a iertat şi Dumnezeu pe toţi, în Hristos!” (Sfânta Scriptură)

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău