Sfinții zilei
Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei; †) Sfinții Martiri și Mărturisitori năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu; Sfântul Cuvios Nil Pustnicul.
Gândul zilei
„Când ne rugăm pentru ceilalți, chiar noi suntem primii care simțim ajutorul lui Dumnezeu Marele Moise a strigat către Dumnezeu „Dacă vrei să le ierți lor păcatul, iartă-l. Dacă nu, șterge-mă și pe mine din cartea Ta”. Și fiecare dintre sfinți, având aceeași compătimire, se ruga pentru ceilalți. Așadar, și noi, dacă dorim să umblăm pe urmele lor, să nu avem în vedere numai cele ale mântuirii noastre, ci să ne rugăm și pentru lume, miluind și îndurându-ne de toți oamenii, precum ni s-a poruncit nouă de către Apostol: „să facem rugăciuni și cereri”. Astfel mai înaintea altora, pe noi înșine ne vom folosi, străpungându-ne inima și curățindu-ne de deprinderea pătimașă”. – Elisei Ieromonah.
Rugăciunea zilei
Rugăciunea zilei de marţi
„Doamne Dumnezeul meu, osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Prorocule, care eşti mai mare decât toţi prorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui. Întinde mâna aceea cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Prorocule, luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin!”
Pilda zilei
Căsnicia – Locul unde iubirea nu trebuie să înceteze niciodată precum Raiul
Pentru ca o căsnicie să reziste cu adevărat, e nevoie de mai mult decât iubire. E nevoie de acel tip de iubire care știe să ierte, să îmbrățișeze imperfecțiunile celuilalt și să vadă dincolo de greșeli. E ușor să iubești când totul e liniștit și frumos, dar adevărata măreție a iubirii se arată în momentele grele, când alegi să ierți și să rămâi.
Iertarea este acel fir de aur care leagă inimile după ce au fost rănite. Fără ea, chiar și cea mai intensă iubire riscă să se destrame sub presiunea resentimentelor. Într-o căsnicie adevărată, nu e vorba doar de fluturi în stomac și promisiuni frumoase, ci de puterea de a merge mai departe, împreună, în ciuda furtunilor. Când iubești cu adevărat, înțelegi că și sufletul celuilalt are momente de slăbiciune. Iar în acele momente, alegerea de a ierta poate fi cel mai frumos act de iubire. Fără iertare, o relație se ofilește încet, dar când iertarea și iubirea merg mână în mână, căsnicia devine de neclintit, chiar și în fața timpului.
Dragostea adevărată nu renunță la primul obstacol, ci se luptă, iartă și crește. Iar dacă unul dintre cei doi încetează să mai ierte sau să mai iubească, acea relație poate fi distrusă.
Dar când amândoi învață să ierte și să iubească necondiționat, căsnicia devine o poveste care sfidează chiar și trecerea anilor.
În căsnicie fiecare zi este un prilej de-a învăța să-l iubești pe celălalt. Când nu mai înveți atunci a încetat iubirea și-a început divorțul. Căsnicia nu e pentru o oră, o zi, o săptămână, o lună sau un an, sau pentru toată viața, ci e pentru veșnicie! – Pr.Emil Craciun.
Sursa: Realitatea Spirituala