Sfinții zilei
Sfântul Sfințit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei.
Gândul zilei
„Mintea trebuie să se pogoare în inimă, că inima este cămara minţii. Aceasta-i cămara de care spune Hristos: Tu, când te rogi, intră în cămara ta şi roagă-te Tatălui tău întru ascuns şi Tatăl tău, Care vede cele întru ascuns, îţi va rasplăti ţie la arătare. Voi credeţi că acea camară este cea de lemn, casa? Dacă o luaţi aşa, o luaţi după literă. Ori aici dumnezeieştii Părinţi înţeleg cu totul altfel: Trei uşi ai de încuiat când te rogi: uşa cea de lemn, pentru oameni; uşa buzelor, pentru cuvinte, ca să nu grăieşti cu nimeni decât cu Dumnezeu; şi uşa inimii, pentru duhuri, ca să te pogori cu mintea în cămara inimii. Că inima este cămara minţii.” – Părintele Cleopa Ilie.
Rugăciunea zilei
Rugăciune alcătuită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic
„Preasfântă Treime, Dumnezeule, Cel Unul în ființă și întreit în Persoane, Tată, Fiu și Duh Sfânt, Cel Ce m-ai făcut după chipul Tău, iar prin darul libertății și prin harul Tău m-ai împuternicit să lucrez și să dobândesc asemănarea cu Tine, alerg astăzi întru întâmpinarea Ta, precum odinioară, la Mamvri, Avraam și Sara, când Tu, Dumnezeule, în chipul a trei îngeri Te-ai arătat lor, și mă închin cu credință, precum aceia, rugându-Te să nu mă ocolești nici pe mine, robul Tău/roaba Ta (N), din pricina mulțimii păcatelor mele, ci revarsă peste mine, Preasfântă Treime, duhul înțelepciunii și al înțelegerii, duhul sfatului și al tăriei, duhul cunoștinței și al bunei credințe.Și precum la Mamvri, la Iordan și pe Tabor Te-ai arătat în Treime de Persoane, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, cerurile deschizându-se în chip minunat, arată-Te și acum, umbrindu-mă și îndumnezeindu-mă cu Duhul Tău cel Sfânt. Răpește-mă din mulțimea păcatelor, precum pe Enoh și pe Ilie, și dă-mi puterea de a Te mărturisi neîncetat. Înscrie pe lespedea sufletului meu legea iubirii Tale, precum odinioară pe cea a lui Moise pe Sinai, și aprinde dumnezeiescul foc al Cincizecimii în adâncul sufletului meu, ca astfel, fără încetare, să odrăslească toiagul meu virtuțile cele bineplăcute Ție, precum cel al lui Aaron în Cortul mărturiei, și să te preamăresc pururea pe Tine, Preasfântă Treime, Dumnezeul nostru, ca Tată, Fiu și Duh Sfânt, în veci. Amin!”
Pilda zilei
Borcanul cu smântână
Au fost odată trei broaşte care au căzut într-un borcan cu smântână. Când n-au mai putut să iasă afară, una, care era optimistă, spuse: „Eh! Imediat vom ieşi afară. Să aşteptăm să vină cineva ca să ne scoată”. Şi înotă până când smântâna i se lipi de căile respiratorii şi astfel se duse la fund. Broasca a doua, care era pesimistă, spuse: „Nu se poate face nimic”. Şi imediat se scufundă. Cea de-a treia broască era realistă. Ea spuse: „Să batem din picioare, nimeni nu ştie ce se va întâmpla, să batem!”. Bătând aşa din picioare ore-n şir, la un moment dat broasca simţi ceva solid sub picioarele ei: smântâna se transformă în unt. Acum se căţără pe mormanul de unt şi sări afară din borcan.
Morala:
Pesimismul te trage cel mai rapid în jos. Dar nici optimismul nu te ajută prea mult dacă doar stai și nu faci efortul să lupți, să muncești, să cauți o soluție și să reușești. Cel mai bine este să fii realist (și optimist în același timp), să muncești, să nu te dai bătut, să ai speranță și credință, să perseverezi, și vei fi victorios.
Sursa: Realitatea Spirituala