Sfinții zilei
†) Acoperământul Maicii Domnului; Sfântul Apostol Anania; Sfântul Cuvios
Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului datează din timpul împăratului Leon cel Înţelept (886-911). La privegherea de sâmbătă noaptea, în Biserica „Preasfânta Născătoare de Dumnezeu” din Vlaherne – Constantinopol, Sfântului Andrei şi ucenicului său Epifanie li s-a arătat Maica Domnului stând în văzduh şi rugându-se. Fecioara Maria strălucea în lumină, având lângă sine pe Sfinţii Ioan Botezătorul şi Ioan Evanghelistul, stând între alţi sfinţi şi îngeri şi acoperind credincioşii cu cinstitul ei omofor. Văzând deci acestea, Sfântul Andrei l-a întrebat pe fericitul Epifanie: „Oare vezi frate pe Împărăteasa şi Doamna tuturor care se roagă pentru toată lumea”? Iar el a zis: „O văd sfinte părinte, şi mă înspăimântez, căci o văd acoperind pe oamenii ce sunt în biserică, cu cinstitul ei omofor, ce străluceşte mai mult decât soarele”. Şi s-au auzit atunci graiurile cele cu umilinţă ale rugăciunii ei către Mântuitorul Iisus Hristos: „Împărate ceresc, primeşte pe tot omul ce Te slăveşte pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău. Şi acolo unde se face pomenirea numelui meu, pe acel loc îl sfinţeşte şi proslăveşte pe cei ce te proslăvesc pe Tine şi rugăciunile celor ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta; şi făgăduinţele lor le primeşte şi din toate nevoile şi răutăţile îi izbăveşte”. Astăzi pomenim şi pe Sfinţii Cuvioşi Iosif (sec. XV) şi Chiriac (sec. XVII) de la Bisericani. Cuviosul Iosif este cel dintâi sihastru cunoscut în Muntele Bisericanilor din judeţul Neamţ, întemeietorul mănăstirii cu acelaşi nume şi primul care a organizat o comunitate duhovnicească românească în Ţara Sfântă. Sfântul Cuvios Chiriac s-a nevoit la Mănăstirea Sfântului Iosif, apoi s-a retras într-o peşteră unde a trăit 60 de ani. Este unul dintre marii sihaştri din Carpaţi.
Gândul zilei
Toți am fost răniți de-a lungul vieților noastre.Dar numai unii au ales și aleg cu adevărat să se vindece, să-și transforme suferința în ceva mai bun, pentru ei înșiși și pentru cei dragi.
Nimeni nu poate vindeca pe altcineva; doar pe el însuși….,, Doctore vindecă-te pe tine însuți” – (Luca. 4, 23)
Rugăciunea zilei
Rugăciune de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului
„Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.
Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
Pilda zilei
Frumoase sunt perlele , nu-i așa?
Ar fi totuși bine să știm că sunt produsul durerii. Fiecare perlă este consecința unei stridii ce a fost rănită de un bob de nisip care a intrat în ea. O stridie care nu a fost rănită nu poate produce perle. În interiorul stridiei, există o substanță numită „nachar” și când un bob de nisip pătrunde în stridie, o acoperă cu straturi de nachar pentru a se proteja. Ca urmare, se formează o perlă frumoasă și strălucitoare.
_____
Te-ai simțit vreodată rănit de vorbele sau faptele cuiva?.
Ai fost acuzat că ai spus lucruri pe care nu le-ai spus niciodată?
Ideile tale au fost respinse sau ridiculizate?
Ai fost învinuit pentru greșeli pe care nu le-ai făcut?
Ai fost rănit de oamenii de la care te așteptai cel mai puțin?
Simți că nu ești prețuit așa cum meriți cu adevărat?
Atunci, iartă și fă din rana ta o perlă. Acoperă-ți rănile cu mai multe straturi de iubire și amintește-ți asta: când rana este acoperită, dinspre tine înspre ceilalți nu vei mai trimite ceea ce au trimis ceilalți către tine din rănile lor. Dimpotrivă, dacă nu o acoperi cu iubire, rana aceea va rămâne deschisă, te va durea tot mai mult pe zi ce trece, te va infecta cu resentimente și amărăciune și, mai rău, nu se va vindeca niciodată, o vei da mai departe fără să vrei. În societatea contemporană putem vedea multe „stridii goale de perle” nu pentru că nu au fost rănite, ci pentru că nu au știut să ierte, să înțeleagă și să transforme durerea într-o perlă.
O perlă este… o rană vindecată de iubire.”
Sursa: Realitatea Spirituala