Sfinții zilei

Odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului; †) Sfântul Mucenic Lup; Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, Episcop de Lugdunum.

Gândul zilei
„O, Femeie vrednică de iubire, de trei ori fii fericită!
„Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul trupului tău”.
O, Mamă a lui Dumnezeu, Regele universului!
Capodoperă divină şi vie, în tine, Dumnezeu creatorul îşi află plăcerea!
Sufletul tău este călăuzit de Dumnezeu şi numai spre el se îndreaptă atenţia ta!
Prin el, tu ai venit în viaţă, prin harul lui, tu eşti unealtă pentru mântuirea lumii, ca, prin tine, să se împlinească planul din vechime al lui Dumnezeu, care este întruparea Cuvântului şi îndumnezeirea noastră. Amin!” – Sfântul Ioan Damaschinu.

Rugăciunea zilei
Rugăciune către Maica Domnului!

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare. Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.
Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Pilda zilei

Părinte, Cleopa a fost întrebat cum este cu viața de dincolo?
Acolo vom fi tot așa ca pe aici, bogați și săraci, cum va fi?
– Măi copii, acolo nu-i așa. Acolo nu merg banii de la CEC cu noi, acolo doar faptele merg cu noi, măi..
– Și cum putem știi care fapte sunt bune și care sunt rele?
– Conștiința îți dă de veste, măi. Să mergi la Sfânta Biserică, în Duminici și sărbători, să țineți posturile că sunt maica sănătății și lungimea vieții, să vă rugați dimineața și seara, să faceți oleacă de milostenie cu cei săraci, fiecare după putere, să aveți pururea rugăciunea inimii „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul sau păcătoasa.”  Așa să faceți, mânca-v-ar Raiul, să vă mănânce! Ați venit la un putregai de moșneag?
 – Părinte, dar faptele rele, cum știm că sunt rele?
 – Glasul lui Dumnezeu, care este sădit în om, de la Facere, îți strigă și îți spune: nu te duce la muierea altuia, că mâine poimâine vine moartea și te duce la Judecată, nu mânca de frupt în zilele de post că-i păcat! A postit Hristos, în deșertul Carantaniei, care nu a avut păcat, a postit Maica Domnului, care nu a avut păcate, au postit toți Sfinții lui Dumnezeu, ei, de care lumea nu era vrednică, iar noi păcătoșii mințim că nu putem posti. Dar ia să vină un război sau o secetă sau o boală să vezi atunci! Cine nu ține postul binecuvântat al Bisericii, va ajunge să țină postul doctorului și o să vadă atunci.
 Măi copii, cine are frică de Dumnezeu, știe cum să se păzească de tot păcatul, iar când se întâmplă să mai greșească, că toți greșim în toată clipa lui Dumnezeu, acela aleargă repede și se spovăduiește la duhovnic și ia iertare și canon. Ce, dacă se murdărește cămașa, o lași așa? Nu.  Te duci și o speli și iarăși se face curată. Tot așa-i și cu sufletul, măi copii..
 – Părinte, dar cu faptele bune cum e? Cum știm că le avem?
  – Să nu știi că le ai! Că vin dracii și ți le fură, prin slava deșartă a lumii, prin mândrie „ia uite măi cine sunt eu! ia uite cât bine am făcut! Eu îs cineva!” Nu așa, măi copii.  Omul care se vede pe sine mai păcătos decât toți, care se socotește nevrednic de viața aceasta și de toate darurile primite de la Dumnezeu, acela are poziția cea mai ortodoxă! – Dialog cu marele duhovnic și predicator, arhimandritul Ilie Cleopa, de la Mănăstirea Sihăstria.

 

 

Sursa: Realitatea Spirituala

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău