Sfinții zilei

Sfântul Proroc Maleaahi; Sfântul Mucenic Gordir (Harți)

Prorocul Maleahi a a trăit cu 450 de ani înainte de întruparea Fiului lui Dumnezeu, și a profețit în timpul lui Ezdra.  S-a născut în ţinutul lui Zabulon, în Palestina și era din seminţia lui Levi. Numele său se tâlcuieşte înger, adică trimis al lui Dumnezeu. A primit acest nume pentru că vorbea față în față cu îngerul Domnului și pentru că păzea îngereasca curăție. În vremea sa, poporul evreu nu-L mai cinstea cum se cuvine pe Dumnezeu, de aceea Prorocul Maleahi a arătat că Domnul Și-a pregătit o jertfă curată în numele tuturor neamurilor, care va fi jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, perpetuată prin Sfânta Liturghie: „Nu-Mi sunt plăcute nicidecum prinoasele aduse de mâinile voastre. Căci de la răsăritul soarelui şi până la apusul lui, mare este numele Meu printre neamuri şi în orice parte se aduc jertfe de tămâie pentru numele Meu şi prinoase curate, căci mare este numele Meu între neamuri, zice Domnul Savaot ”(Maleahi 1, 10-11). De asemenea, prorocul Maleahi anunţă şi pregătirea venirii lui Mesia printr-un Înaintemergător al Domnului, care va fi Ioan Botezătorul: „ Iată, Eu trimit pe îngerul Meu şi va găti calea înaintea feţei Mele şi va veni îndată în templul Său Domnul pe Care Îl căutaţi şi Îngerul legământului pe Care voi Îl doriţi ”(Maleahi 3, 1). A murit de tânăr și a fost îngropat la un loc cu părinții săi. El este cel din urmă proroc al Vechiului Testament.

Sfântul Mucenic Gordie a trăit în vremea lui Licinius al Romei (308-324). El era din Cezareea Capadociei, ostaş de seamă şi bun creştin. Fiind persecutaţi creştinii, a renunțat să mai fie ostaş şi s-a retras în munţi, vieţuind cu fiarele. Când păgânii îl serbau pe zeul Marte, zeul războiului, Gordie revine în cetate și a stat în mijlocul lor şi L-a propovăduit cu mult curaj pe Hristos. Nevoind să lepede credința în Hristos, din porunca împăratului, i s-a tăiat capul, primind astfel cununa muceniciei.

 Gândul zilei

„Să nu alegi să faci rău, chiar dacă ai fost rănit. Lasă răul să se ducă, iertarea îți va aduce liniște.
Să nu spui cuvinte grele, chiar dacă ți se par meritate și perfect adevărate. Ecoul lor se stinge greu. Rănind un suflet, vei purta povara durerii lui.
Să nu îți lași frustrarea să se reverse pe oamenii dragi. Oricine are dreptul de a fi trist, supărat și nervos, dar nu vom găsi niciodată liniște furând liniștea altcuiva.
Să nu ții minte răul. Și nici pe omul care ți l-a făcut. Vei zbura mai ușor, fără ca apăsarea dezamăgirilor să-ți îngreuneze aripile.
Să uiți. Și să-ți amintești doar binecuvântările din viața ta: zilele și clipele care trec și adaugă rost vieții. Oamenii și bucuria. Toate trec, cu bune și rele. Depinde doar perspectiva din care vrei să le privești pe toate. Și, alegând iertarea, bunătatea și liniștea interioară, niciodată nu vei  avea de pierdut.” – Părintele Constantin Necula

Pilda zilei

Faptele credinţei 

De câte ori începem un an, o lună, o zi, bine este să ne întrebăm pe noi înşine: „Ce lucruri bune am făcut? Ce lucruri rele am săvârşit? Ce ajutor am dat semenului meu în suferinţă? De câte ori m-am îmbătat? De câte ori am suduit? Ce minciuni am grăit? Pe câţi am înşelat? De câte ori am călcat pragul crâşmei şi de câte ori pe acel al bisericii?? 
Nespus de multe şi pline de învăţătură răspunsuri vom căpăta la aceste întrebări. 

Sursa: Realitatea Spirituala

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău