Sfinții zilei
Sfântul Ierarh Grigorie Traumaturgul, Episcopul Neocezarereii, șiGhenadie, Patriarhul Constantinopolului; Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul.
Duminica a 26-a după Rusalii; Ap. Efeseni 5, 8-19; Ev. Luca 12, 16-21 (Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina); glas 4, voscr.10.
Sfântul Grigorie Taumaturgul ( „făcătorul de minuni”), Episcopul Neocezareei, este un exemplu al răbdării datorită căreia a primit de la Dumnezeu darul vindecării de boli trupești și sufletești, pogorând prin pronia cerească duhul păcii și al înțelegerii în mijlocul conflictelor de orice fel.
APOSTOLUL ZILEI
Ap. Efeseni 5, 8-19
Fraților, altădată erați întuneric, iar acum sunteți lumină întru Domnul; umblați ca fii ai luminii! Pentru că roada luminii e în orice bunătate, dreptate și adevăr, încercând ce este bineplăcut Domnului. Și nu fiți părtași la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci mai degrabă osândiți-le pe față. Pentru că, cele ce se fac întru ascuns de ei, rușine este a le și grăi. Iar tot ce este pe față se descoperă prin lumină, căci tot ceea ce este descoperit lumină este. Pentru aceea, zice: «Deșteaptă-te cel ce dormi și te scoală din morți și te va lumina Hristos». Deci, luați seama cu grijă, cum umblați, nu ca niște neînțelepți, ci ca cei înțelepți, răscumpărând vremea, că zilele sunt rele. Drept aceea, nu fiți fără de minte, ci înțelegeți care este voia Domnului. Și nu vă îmbătați de vin, în care este pierzare, ci vă umpleți de Duhul. Vorbiți între voi în psalmi și în laude și în cântări duhovnicești, lăudând și cântând Domnului, în inimile voastre.
EVANGHELIA ZILEI
Ev. Luca 12, 16-21
Zis-a Domnul pilda aceasta: Unui om bogat i-a rodit din belșug țarina. Și el cugeta în sine, zicând: Ce voi face, că n-am unde să adun roadele mele? Și a zis: Aceasta voi face: Voi strica hambarele mele și mai mari le voi zidi și voi strânge acolo toate roadele mele și bunătățile mele; și voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea, veselește-te. Însă Dumnezeu i-a zis: Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Și cele ce ai pregătit ale cui vor fi? Așa se întâmplă cu cel ce-și adună comori pentru sine însuși și nu se îmbogățește în Dumnezeu.
Gândul zilei
„Tendința de a judeca este una de factură națională. Rareori găsești un om dispus să asculte, să înțeleagă, să empatizeze. În felul acesta, nu avem cum să ne eliberăm de greșelile trecutului. Putem doar să le repetăm.
De ce se repetă istoria? Pentru că este doar un șir lung de osândiri ale greșelilor altora. Până când? Până când devin și ale noastre.
Iar când devin ale noastre, evităm să ni le asumăm. Și atunci ce se întâmplă? Dăm vina pe cei dinaintea noastră, pe urmașii noștri, pe oricine altcineva crezând că astfel vom fi mai puțin vinovați. Alternativa ar fi să iertăm. Iertând celor ce au greșit înainte, iertând celor ce greșesc din rândul generațiilor care ne succed – numai astfel putem dobândi și noi, cei la fel de vinovați, iertarea. Fără iertare, trecutul este o povară, prezentul este un chin, iar viitorul, o tot mai întunecată pată pe cerul inimilor noastre. Să iertăm și vom fi iertați. Niciun viitor bun nu se clădește pe osândirea greșelilor altora. – Pr.Adrian Agachi
Rugăciunea zilei
Rugăciune către Sfântul Grigorie Taumaturgul
„Pe Faraon cel ce era purtat în căruță, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând; în chipul Crucii lovind și despărțind marea, pe Israel cel fugărit, mergător pedestru l-a arătat, pe cel ce cântă cântare lui Dumnezeu. Arată întru mine, Părinte Grigorie și acum luminat lucrarea cea Dumnezeiască a minunilor, scăpându-mă din adâncul greșelilor mele, fericite și cu strălucirea ta luminează-mă, ca după vrednicie să te laud.
Ca un sârguitor și înțelegător și înțelept, ai ales mai bine cinstea sufletului, decât desfătările trupului, fericite, culegând cu iubire de osteneală dogmele înțelepciunii, prin care acela se hrănește, apropiindu-se de Dumnezeu, Sfinte Grigorie.
Văzând șarpele cel cumplit, Sfinte Grigorie, că ai soră curăța ca pe un ajutor bun, a întărâtat asupra ta pe zavistnici, pe care i-ai rușinat, părinte, cu îndelungă răbdare, vindecând pe femeia care era cuprinsă de patimi. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Pe pământ străin petrecând, cuvioase, tuturor te-ai arătat cucernic pentru virtute, bun credincios și iubitor de Dumnezeu, luând har de la Dumnezeu de a face minuni, prin care ești cunoscut, că ai strălucit în lume ca un soare, de Dumnezeu grăitorule.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Din rădăcină împărătească ai odrăslit, Curată și ai născut, în chip mai presus de gând și de cuget, pe Împăratul Hristos, pe Cuvântul lui Dumnezeu, Întrupat din Curate sângiurile tale în două Firi și într-un Ipostas.Amin!”
Pilda zilei
Duhul lui Dumnezeu şi slava oamenilor
Întrebat odată sfântul Macarie dacă nu se simte cuprins de duhul măririi, când este învrednicit a face minuni aşa de mari, el a răspuns:
– ?O inimă care ar căuta spre slava oamenilor, dovedeşte că nu L-a cunoscut încă pe Dumnezeu; iar cel care s-a învrednicit de duhul lui Dumnezeu, nesocoteşte slava oamenilor.
Sursa: Realitatea Spirituala