Sfinții zilei
†) Sfântul Ierarh  Nectarie de la Eghina; Sfinții Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat; Sfinții Mucenici Onisifor și Porfirie; Sfânta Cuvioasă Matrona.

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, noul făcător de minuni (†1920), s-a născut la 1 octombrie 1864, în Silivria, un orăşel din provincia Tracia, în nordul Greciei. Părinţii săi, deşi erau foarte săraci, erau nişte creştini devotaţi şi evlavioşi. La Botez a primit numele Anastasie. Pe când avea 20 de ani, povăţuit de Duhul Sfânt, a mers în insula Hios, unde a fost învăţător. După câteva luni a intrat în monahism sub numele de Lazăr, apoi, la scurt timp, a fost hirotonit diacon, primind numele de Nectarie. În 1886 a fost hirotonit la Alexandria preot, apoi episcop. La 15 ianuarie 1889, Patriarhul Sofronie l-a făcut Mitropolit de Pentapole. Vreme de mai mulţi ani, Sfântul Nectarie a slujit în Biserica „Sfântul Nicolae” din oraşul Cairo. A fost invidiat pentru smerenia sa de ceilalţi ierarhi din Egipt şi a fost izgonit pe nedrept din scaunul său. A construit între 1904 și 1907 o frumoasă mănăstire de călugăriţe în insula Eghina. Sfântul Nectarie a murit de cancer şi, de atunci, el îi vindecă de această boală necruţătoare pe toţi cei care se roagă cu evlavie lui Dumnezeu. Fragmente din sfintele sale moaşte se află şi în România, la Catedrala Patriarhală, precum şi la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti.

Gândul zilei
„Cei ce se duc la spovedanie din obișnuință sau cu pretenții, cei ce-și mărturisesc păcatele cu fățărnicie și, din pricina rușinii, își osândesc păcatele aducând scuze, cei ce se îndreptățesc pe ei înșiși acuzându-i pe alții, aceștia batjocoresc nebunește pe Dumnezeu. Ca Unul Care le știe pe toate, Dumnezeu nu poate fi înșelat. Cei ce-și ascund păcatele suferă ca și cei ce-și ascund de doctori durerile și pricinile lor, din cauza rușinii. ”- Sfântul Nectarie din Eghina, Despre pocăință și spovedanie.

Rugăciunea zilei
Rugăciune către Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghi­na

„O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, pri­mește a­ceastă puțină rugăciune de la noi, nevred­nicii robii tăi, căci către tine, ca la un ade­vărat izvor de tămăduiri și grabnic fo­lo­sitor și ajutător prea­minunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu la­crimi fier­binți ne rugăm ție: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră. Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre. Ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijinește pe noi, robii tăi. Ia aminte la sus­pinele noastre și nu ne trece cu ve­derea pe noi, ticăloșii și scârbiții, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat nu a rămas nea­jutat. Că cine te-a chemat întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai ușurat suferința?
Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloșii și scârbiții, să te chemăm să ne vii în
ajutor. Știm, o, alesule ierarh, de mulți­mea tă­mă­duirilor pe care le-ai făcut, nou doc­tor fără-de-arginți arătându-te. Nu cu­noaș­tem nici sufe­rință și nici durere pe care să nu le poți alina.
Nu cunoaștem nici o boală căreia tu să nu îi poți aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulți bol­navi i-ai ajutat să se întărească în credință și în răbdare, și să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor. Îngenunchind, ne rugăm ție, Sfinte Ie­rarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugă­ciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri. Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să binecu­vântăm pe Dum­nezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Pilda zilei
Pietricelele albastre

Două pietricele, de mărimea unei castane, zăceau în prundişul unui pârâu de munte. Se aflau acolo multe pietre mai mici sau mai mari, dar ele erau diferite de toate celelalte, pentru că erau albastre… şi în lumina soarelui ele străluceau de parcă ar fi fost două bucăţi de cer căzute pe pământ. Cele două pietricele ştiau că sunt mai frumoase decât toate celelalte aflate în pârâu şi se lăudau de dimineaţa până seara:
„Noi suntem copiii Cerului!
 Păstraţi distanţa!
Noi avem sângele albastru!
Nu avem de-a face cu voi!”, strigau, când una, când cealaltă, pietrelor obişnuite aflate în preajmă.
Erau două pietricele insuportabile şi arogante, care îşi petreceau zilele gândindu-se numai la ceea ce s-ar fi întâmplat cu ele când cineva avea să le descopere şi îşi ziceau:
„Desigur vom fi puse într-un colier împreună cu alte pietre preţioase, aşa cum suntem şi noi. Vom fi pe coroana unei regine sau în inelul unui prinţ. Ne aşteaptă o viaţă frumoasă: case luxoase, baluri, petreceri… Vom ajunge până la capătul lumii!” 
Într-o dimineaţă, pe când soarele strălucea pe luciul apei cristaline, un om s-a aplecat şi a cules cele două pietricele albastre, care acum erau nespus de fericite.
Ura! Am plecat! Ce timpuri bune ne aşteaptă!” – au strigat ele.
S-au simţit cele mai norocoase pietre din lume. Nu aşteptau decât ca visurile lor să se transforme în realitate. Au fost puse într-o cutie, împreună cu alte pietre colorate, au fost zdruncinate încoace şi încolo, au fost puse pe cântar şi pipăite insistent de mâini aspre. Au rămas în cele din urmă singure, parcă uitate, într-o cutiuţă.
Mai târziu, o mână le-a luat şi le-a aşezat cu necuviinţă pe un zid, în mijlocul altor pietre, pe o suprafaţă de ciment foarte lipicioasă.
Hei, fii mai delicat, suntem pietre preţioase!” – strigau cele două pietricele albastre.
Drept răspuns, câte o lovitură de ciocan le-a fixat definitiv.
Revoltate au început să strige: „Neciopliţilor, nepricepuţilor, bădăranilor, voi nu înţelegeţi cât suntem de importante?”
Cele două pietricele albastre ameninţau, plângeau, implorau, dar n-a fost de nici un folos, că tot prizoniere în zid au rămas.
Dezamăgirea şi amărăciunea le-a întunecat cu reflexe viorii. Timpul trecea încet iar cele două pietricele nutreau un singur gând: să fugă.
Dar cimentul era tare şi imposibil de convins să le elibereze. Au zărit însă un firicel de apă care se prelingea pe acolo şi l-au rugat:
„Strecoară-te sub noi, te rugăm, şi desprinde-ne de pe acest zid nenorocit!”
Apa nu s-a lăsat mult rugată. A trecut la lucru şi, uşor-uşor, a reuşit să se strecoare şi să fărâme câte puţin cimentul. După câteva luni de perseverenţă cele două pietricele au putut să se mişte.
Într-o noapte umedă şi rece cele două pietricele au căzut pe pământ, eliberate în sfârşit din acea închisoare insuportabilă. Suntem libere!” – au strigat amândouă în culmea fericirii.
Jos fiind, au putut vedea zidul în care fuseseră fixate, acea puşcărie înaltă în care şi-au petrecut atâta timp. Şi, privind spre acel zid, nu mică le-a fost mirarea:
În lumina lunii strălucea un mozaic superb. Mii de pietricele viu colorate şi aurite formau chipul Sfintei Fecioare Maria. Era cea mai frumoasă imagine pe care cele două pietre o văzuseră vreodată. Dar ceva îi lipsea… Faţa, chipul blând şi dulce al Mariei, avea ceva neobişnuit. Părea oarbă, căci Îi lipseau ochii… „Oh, nu!” – au exclamat amândouă, dându-şi seama de grozăvie. Ele fuseseră tocmai ochii Fecioarei Maria. Îşi imaginau acum cât de bine se potriveau acolo, cât de frumos trebuie să fi strălucit şi cât de mult trebuie să fi fost admirate de oameni. Regretau acum fapta lor nesăbuită dându-şi seama cât de nechibzuite au fost…

Sunt momente în viața noastră unde pronia divină a rânduit așa. În acele momente locul nostru trebuie să fie acolo: să avem grijă de un părinte bolnav, să ajutăm un prieten aflat la nevoie, să ducem la bun sfârșit ceea ce am început. Locul tău este acolo unde ești și unde simți !

Sursa: Realitatea Spirituala

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău