Sfinții zilei
(†) Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți; Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Roma
Sfântul Ierarh Leontie s-a născut în secolul XIV în cetatea Rădăuți. Încă de mic a deprins o dragoste fără de sfârșit pentru Dumnezeu, intrând de mic în obștea mânăstirii, călugărit cu numele de Lavrentie. După o perioadă de timp petrecută în mânăstire, sfântul alături de alți părinți într-o sihăstrie din apropierea mânăstirii Putna. Biserica schitului a fost sfințită de către mitropolitul Iosif Mușat și l-a numit pe Sfântul Ierarh egumen. A fost vizibilă credința lui puternică și iubirea față de credință, iar pentru asta a fost numit episcop al Rădăuților. S-a retras la liniștea viețuirii sihăstrești în Mânăstirea Laura. S-a decis canonizarea Sfântului Leontie, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992. Moaștele sfântului se află la Rădăuți, în biserica Mânăstirii Bogdana.
Sfinte Ierarhe Leontie de la Rădăuți roagă-te lui Dumnezeu pentru noi păcătoșii! Amin!
Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți Cosma și Damian sunt recunoscuți pentru ajutorul oferit celor aflați în suferință. Mama lor i-a îndrumat să studieze medicina. Au fost alături de cei aflați în suferință alindându-le durerea trupească și sufletească.Pentru tratamentul și însănătoșirea celor bolnavi nu acceptau răsplata. Au fost numiți „doctori fără de arginți” pentru ajutorul permanent. Sunt în amintirea credincioșilor drept modele de simplitate în viața slujirii aproapelui.
Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți, Cosma și Damian rugați-vă lui Dumnezeu pentru noi păcătoșii! Amin!
Rugăciunea zilei
Rugăciunea pentru bunăstarea familiei
„Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, care întru cele înalte locuieșți și spre cele smerite privești, binecuvântează casă noastră și cu puterea Ta, întărește-ne pe noi, robii Tăi (numele), cei ce locuim în ea. Bine este, Doamne, că și casă noastră să ne fie că o două biserica, în care noi ne închinăm înaintea sfintelor icoane și ne rugăm ție. Binecuvântează, Doamne, gaspodaria noastră și înmulțește în ea toate bunătățile, că să uităm de grijile și nevoile pământești și să putem lucra mai cu osadrie pentru dobândirea vieții cele veșnice și pentru a ajunge în locașurile Tale cele sfinte. Îndepărtează de la noi toate cursele vrăjmașului celui pierzător de suflete, trimite pe îngerul Tău cel milostiv, că să ne păzească și să ne ferească de toată răutatea și să ne povatuiasca spre lucrarea tuturos faptelor celor bune și spre împlinirea sfintelor porunci. Că ție ti se cuvine a ne milui și a ne mântui, Dumnezeul nostru, și ție slavă înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
Gândul zilei
„Întreaga Liturghie este o manifestare a Împărăției lui Dumnezeu pe pământ!”- Pr. Prof. Philip LeMasters
Știai că?
Schitul este o comunitate de călugări pustnici care trăiesc retrași de restul lumii pe lângă o biserică sau capelă, care aparține și se supune regulilor unei mănăstiri. Cuvântul schit vine din greacă, care se traduce prin ascet. Există două tipuri de schituri, de tip pustnicesc și de tip cenobitic. Schitul pustnicesc este alcătuit dintr-o biserică centrală care este înconjurată de chilii răsfirate pe o rază de câțiva kilometri. Chiliile călugărilor în general au fiecare câte un altar pentru rugăciunea zilnică, călugării mergând la biserica centrală doar la sărbători. În schiturile de tip cenobitic, comunitatea călugărilor este mai închegată, traiul semănând mai mult cu cel din mănăstiri.
Pilda zilei
Rugăciunea neîncetată a unei ţărănci
La părintele Paisie Olaru venise o femeie să se spovedească. Ea l-a întrebat: „Părinte, cum o fi cu mântuirea mea? Eu nu ştiu multe rugăciuni pe de rost, pentru că nu am fost dată la şcoală şi nu ştiu să citesc”. Părintele a întrebat-o: „Şi nu te rogi?”, la care ea a grăit: „Mă rog, cum să nu mă rog”. „Şi cum te rogi?”. „Uite cum mă rog. Atunci când mătur prin casă zic în mintea mea: „Doamne, curăţeşte sufletul meu, cum curăţ eu gunoiul din casă”. Atunci când spăl rufe spun din nou: „Spală, Doamne, negreala păcatelor din inima mea, ca să fie frumoasă, aşa cum e o rufă curată şi spălată”. Când fac orice alt lucru spun aceleaşi cuvinte”. Femeia l-a întrebat în final: „Părinte, o fi bună rugăciunea asta?”, iar părintele Paisie i-a spus asa: „Numai aşa să te rogi toată viaţa de acum înainte!”.
Sursa: Realitatea Spirituala