Sfinții zilei  

† Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași; Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie

Biserica Ortodoxă sărbătorește Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. În anul 1996 a fost adusă la Iași racla cu capul Sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitană din Patras Grecia. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe, la propunerea IPS Daniel, a aprobat ca în data de  13 octombrie să se facă pomenirea Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, ce apare consemnată în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră, din anul 1997.

Rugăciunea zilei

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva

Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești. Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat. Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune. Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!

Gândul zilei

„Iubește smerenia; ea îți va acoperi toate păcatele tale.” – Sfântul Antonie cel Mare

Știai că?

Heruvicul sau Imnul Heruvic, sau Cântecul Îngerilor este un imn ce se cântă la fiecare Sfântă Liturghie a anului, cu excepția acelora din Joia Mare și Sâmbăta Mare. Este cântat după citirea Evangheliei și este întrerupt de Vohodul Mare. Imnul Heruvic a fost adăugat Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, din ordinul împăratului Iustinian, spre sfârșitul secolului al VI-lea, de către Patriarhul Constantinopolului Ioan al III-lea.  Este cea mai bună imitare a cântecului Puterilor Cereşti.

Pilda zilei

Intenţii bune fără finalitate

Un adolescent nota, stând aplecat asupra mesei intențiile sale bune, în timp ce mama sa călca rufe.
”Dacă aș vedea pe cineva stând să se înece, scria adolescentul, m-aș arunca de îndată în apă să-i vin în ajutor. Dacă ar izbucni un incendiu într-o casă, i-aș salva pe copiii de acolo.
Dacă ar fi cutremur, nu m-aș teme să mă arunc între dărmături pentru a salva vreo viață. Și apoi mi-aș dedica întreaga existență ajutorării săracilor din lumea întreagă…”

Mama îi spune:
– Te rog, du-te până jos și cumpără un pic de pâine.
– Mamă, dar nu vezi că plouă?

De câte ori nu spunem fiecare dintre noi în viața noastră spirituală ”aș vrea”…, dar nu punem în practică intenţiile.

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău