Sfinții zilei  

Sfântul Mucenic Evlampie și sora sa, Evlampia; Sfântul Cuvios Vasian și Teofil Mărturisitorul.

Rugăciunea zilei

Rugăciune pentru harul  Duhului Sfânt

„Dumnezeule cel mare şi preaînalt, Care singur ai nemurire şi locuieşti în lumina cea neapropiată; Cel ce ai făcut toată făptura cu înţelepciune; Cel ce ai despărţit lumina de întuneric şi ai pus soarele spre stăpânirea zilei, iar luna şi stelele, spre stăpânirea nopţii; Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi, păcătoşii, ca şi în ziua de astăzi să întâmpinăm faţa Ta întru mărturisire şi să‑Ţi aducem slujbă de seară, însuţi, Iubitorule de oameni, Doamne, îndreptează rugăciunea noastră ca tămâia înaintea Ta şi o primeşte ca pe o mireasmă cu bun miros. Şi ne dă nouă această seară de acum şi noaptea ce vine, cu pace. Înarmează‑ne cu armele luminii. Izbăveşte‑ne pe noi de frica de noapte şi de tot lucrul ce se petrece în întuneric; şi ne dăruieşte nouă somnul, ce ni l‑ai dat spre odihnă pentru neputinţa noastră, ferit de toată nălucirea diavolească. Aşa, Stăpâne al tuturor, Dătătorule de bunătăţi, dă‑ne ca şi în aşternuturile noastre, umilindu‑ne, să pomenim şi noaptea preasfânt numele Tău; şi cu gândirea la poruncile Tale fiind luminaţi, să ne sculăm cu bucurie sufletească spre a lăuda bunătatea Ta, aducând milostivirii Tale cereri şi rugăciuni pentru păcatele noastre şi ale întregului Tău popor drept‑credincios, pe care, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu milă îl cercetează. Amin!”

Gândul zilei

Atunci când omul îl cunoaște pe Dumnezeu, toate celelalte sunt detalii. Este  ca un cosmonaut care vede pământul de departe și nu-l deranjează deloc dacă pe pământ a nins sau plouat….Trebuie să avem dragoste de Dumnezeu….ceea ce ne trebuie nouă astăzi este pocăința, iar pocăința înseamnă să ajungem la viață mai presus de fire…, care înseamnă întâlnirea noastră cu Dumnezeu. – IPS Hierotheos Vlachos

Știai că?

Schitul este o mică așezare monahală de călugări pustnici, situat de obicei într-un loc mai retras, pe lângă o biserică sau mănăstire, care o susține din punct de vedere material și care se supun regulilor acesteia. Cuvântul schit vine din greacă care se traduce ascet. Dacă numărul călugărilor unui schit crește, acesta se poate desprinde de mănăstirea de care aparține, formând o altă mănăstire. Există două tipuri de schituri: schiturile de tip anahoretic sau pustnicesc ( de tip lavră) și cele de tip cenobitic ( de obște). 

Pilda zilei      

Într-o zi, măgarul unui fermier a căzut într-o fântână. Animalul a plâns și s-a întristat ore în șir, în timp ce fermierul a încercat să facă ceva pentru a-l salva. În cele din urmă, fermierul a decis că măgarul era prea bătrân și fântâna era uscată de mult timp, așa că nu merita să scoată măgarul din fântână. Și-a chemat vecinii sa-l ajute și fiecare dintre ei a luat cate o lopată și au început să arunce pământ în fântână. Măgarul, dându-și seama de ce se întâmplă in jurul lui, a început să plângă și să urle  și mai tare. La un moment dat, spre surprinderea tuturor, măgarul a încetat să se mai plângă după ce au aruncat câteva ore pământ. Fermierul s-a uitat la fundul fântânii și a fost uimit de ceea ce a văzut… Cu fiecare lopata de pământ, măgarul făcea ceva incredibil: se scutura de pământul aruncat asupra lui, după care cu copitele calcă pământul și făcea un pas deasupra pământului. Foarte curând, toți au văzut surprinși ca  măgarul se apropia foarte aproape de gura fântânii, reușind sa se salveze singur!                         

MORALĂ. Viața ne va încerca la fiecare pas, dar putem ieși din cele mai adânci gropi dacă nu renunțăm. Folosește pământul pe care îl aruncă alți asupra ta pentru a merge înainte. Iubește mai mult, luptă mai mult și lasă-i pe cei din jur să arunce cu pământ!

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău