Sfinții zilei

Odovania praznicului Botezului Domnului;  Sfinții Cuvioși Mucenici din Sinai și Rait; Sfânta Nina, Luminătoarea Georgiei

Odovania Praznicului Botezului Domnului se încheie astăzi. fiind perioada de prăznuire a sărbătorii Botezului Domnului. Termenul odovanie vine din limba slavonă și înseamnă „sfârșit” sau „încheiere”. Este ultima zi în care se poate lua Agheasmă Mare. Din secolul al IV lea, Biserica a rânduit că praznicele împărătești și zilele închinate unor sfinți să fie prăznuite într-un mod deosebit.

Sfinți Cuvioşii Părinţi au fost monahi şi pustnici care au trăit în Muntele Sinai şi în mănăstirea apropiată, Rait, în secolele al 4-lea şi al 5-lea. De două ori, venind cete de barbari, unii dinspre Etiopia, iar alţii dinspre Arabia, au prădat aceste locuri sfinte şi i-au ucis fără milă pe cei care vieţuiau în ele pentru că nu găseau nimic de valoare de luat de la ei. Prima năvălire a fost la începutul secolului al 4-lea, pe vremea Sfântului Sfinţit Mucenic Petru, Arhiepiscopul Alexandriei (300-311), şi este povestită de monahul Amonie. A doua năvălire a avut loc pe vremea Sfântului Ioan Gură de Aur (†407) şi este descrisă de un necunoscut din preajma Sfântului Nil Sinaitul (†450). Dintre toţi câţi au pierit atunci, Biserica pomeneşte cu precădere uciderea a 39 de pustnici din Sinai şi a 38 de călugări din Mănăstirea Rait, pentru moartea lor mucenicească, pentru viaţa lor sfântă şi pentru puterea lor de jertfă, deoarece nu au voit să-i descopere pe cei care se ascunseseră. Barbarii, nemaigăsind corabia lor, care se scufundase, i-au ucis pe toţi robii pe care-i luaseră, apoi, neputându-se înţelege, s-au ucis între ei. 

 Sfânta Nina s-a născut în jurul anului 290, în Capadocia. Era rudă apropiată a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, potrivit unui vechi manuscris fiind chiar verişoara acestuia. La împlinirea vârstei de 12 ani, ajunge în grija stareței Niofora, pentru că tatăl ei devine pustinc, iar mama sa ia decizia să-și petreacă viața îngrijindu-se de săraci și de cei în suferință. Cu binecuvântarea episcopul Iuvenalie, pleacă din Ierusalim către Armenia. În anul 315 ajunge în Mtskheta, locul în care, potrivit celor mărturisite de stareța Niofora, s-ar afla „Cămașa lui Hristos“. Fericita şi-a dat duhul în mâinile Domnului la 14 ianuarie, cel mai probabil în anul 338. 

Rugăciune zilei

Rugăciunea Sântului Efrem sirianul

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe și al iubirii de stăpânire nu mi-l da mie, iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, slugii Tale. Așa, Doamne Împărate, dă-mi mie să-mi văd păcatele mele și să nu osândesc  pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin!”

Gândul zilei

„Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor , ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare și în dăruire pentru cei din jur.” – Părintele Nicolae Steinhardt

Știai că?

Câșlegi este timpul sau intervalul de timp între două posturi ortodoxe, în care creștinii pot mânca de dulce și pot avea loc căsătorii. Se cunosc patru perioade de acest fel, peste an: Câșlegi Crăciunului sau de iarnă (cârneleagă); Câșlegi Paștilor, care ține opt săptămâni, de la Duminica Paștilor până la Duminica tuturor Sfinților; Câșlegii de Sâmpetrului, care țin de la 29 iunie până la 1 august; Câșlegii de toamnă, care țin de la 15 august și până la 15 noiembrie.

Pilda zilei

Omida

Omida a privit în jur: unele săreau, altele cântau, multe zburau, puţine alergau…toate insectele erau în continuă mişcare şi erau fericite. Numai ea, sărăcuţa, era fără glas, fără picioare, fără aripi. Dar nu invidia pe nimeni, ştia că este o larvă şi-şi spunea:
– Fiecare are menirea sa! Şi şi-a început munca. În scurt timp, s-a înfăşurat într-un ghem de mătase, s-a izolat de lume, apoi a stat liniştită în gogoaşa ei şi a aşteptat, spunându-şi:
– Încă puţină răbdare!
La momentul cuvenit, din gogoaşa de mătase, a ieşit un minunat fluture albastru metalizat, mare, diafan, care şi-a întins frumoasele aripi graţioase şi s-a înălţat în văzduh, uitând cu totul, că fusese cândva o omidă.

___
Fiecare are menirea sa, binele este oricând posibil, aparenţele înşeală, trebuie disociată aparenţa de esenţă.

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău