În 2025, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile pe 13 aprilie, cu exact o săptămână înainte de Paște. Cunoscută și ca Duminica Patimilor, această zi marchează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim și deschide drumul spre Săptămâna Mare, perioadă de profundă încărcătură spirituală care culminează cu Învierea Domnului.

Semnificație religioasă

Conform Evangheliilor, Iisus a fost întâmpinat de mulțimi entuziaste, care îl primeau cu ramuri de finic și măslin, aclamat ca un împărat și Mântuitor. Acest moment unic este cinstit în toate bisericile ortodoxe printr-o slujbă solemnă, care reamintește credincioșilor de smerenie, iubire și sacrificiu.

În România, tradiția a adaptat simbolistica biblică: ramurile de salcie au înlocuit pe cele de măslin, fiind considerate purtătoare de binecuvântare.

Puterea salciei sfințite

Ramurile de salcie, sfințite în biserică, devin adevărate simboluri de protecție. Se pun la icoane, la intrarea în casă, ori se poartă în jurul taliei pentru sănătate. Fetele tinere le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul, iar în unele sate sunt duse la morminte, în semn de pomenire a celor plecați dintre noi.

Obiceiuri și credințe populare

Floriile vin cu dezlegare la pește – una dintre puținele în Postul Paștelui. Superstițiile spun că nu e bine să te speli pe cap în această zi, altfel albești prematur, iar dorințele rostite după împărtășanie se pot împlini.

În Banat și Transilvania, fetele lasă o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit pentru noroc în dragoste. În gospodării, se pregătesc plăcinte care se dau de pomană.

Vremea de Florii – un semn pentru Paște

Tradiția spune că vremea din ziua Floriilor prevede cum va fi de Paște: dacă e soare, va ploua de Înviere; dacă e înnorat, va fi senin. Deși interpretările variază, legătura simbolică între cele două sărbători rămâne vie.

Floriile mai poartă și numele de „Nunta urzicilor” – momentul când plantele încep să înflorească, anunțând apropierea sfârșitului postului.

Seara începe Săptămâna Mare

Deniile din seara Floriilor marchează începutul unei perioade de intensă trăire religioasă. Mulți aleg să se spovedească și să se împărtășească, pregătindu-se sufletește pentru marea sărbătoare a Învierii. Rugăciunile din această zi evocă intrarea Domnului în Ierusalim și cer binecuvântare pentru zilele ce urmează.

Nume sărbătorite

Duminica Floriilor este și ziua celor cu nume de flori: Florin, Florina, Viorica, Lăcrămioara, Narcisa, Viorel și mulți alții. Este un prilej de urări și bucurie, într-o zi de mare sărbătoare.

 

Sursa: Newsinn

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău