Sfinții zilei

Sfânta Mare Muceniță Eufimia; Sfânta Olga, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Rusiei.

Sfânta Olga cea întocmai cu Apostolii şi luminătoarea Rusiei, a fost prima între conducătorii poporului rus care s-a convertit la creștinismul ortodox. Olga s-a născut în satul Vibutca (din apropierea orașului Pskov de astăzi), în jurul anului 890. Provenea dintr-un neam ales, astfel, potrivit istoricilor vremii era strănepoata lui Gostomislu, unul din marii cneji ruși din Novgorod. În anul 903 s-a căsătorit cu prințul Igor I, care a fost fiul întemeietorului Rusiei Kieviene, Rurik. Prințul Igor l-a urmat pe tatăl său, Oleg, la conducerea Kievului și i-a stăpânit teritoriile. După ce soțul ei Igor a fost ucis în 945, prințesa Olga a devenit regent pentru copilul ei, Sviatoslav, până când acesta a ajuns la maturitate în 964. Este menționată în „Cronicile primare” pentru răzbunarea sa împotriva drevlenilor pentru uciderea soțului ei. A fost cunoscută ca un conducător puternic și eficient. În 957, l-a vizitat pe împăratul Constantin al VII-lea în Constantinopol, cel care i-a admirat aspectul și inteligența, spunându-i: „Tu ești vrednică să locuiești împreună cu noi în această cetate”. Ea a fost de acord să fie botezată și să devină creștină, cu numele Elena, împreună cu mulți din dregătorii săi. După ce Patriarhul Poliect a învățat-o învățătura creștină. Înainte de botezul ei, Constantin i-a cerut mâna în căsătorie, dar Olga a amânat afirmând că vrea întâi să fie botezată creștin-ortodoxă. Din nou, după botez, Constantin i-a cerut mâna în căsătorie, dar Olga l-a păcălit (întrucât el i-a fost naș de botez) și i-a zis că ea este fina lui și că o asemenea căsătorie este interzisă în legea creștină. În ciuda acestui fapt, Constantin i-a dat daruri Olgăi când aceasta s-a pornit spre Kiev. În Kiev, ea și-a instruit fiul, Sviatoslav, și l-a rugat să se boteze, dar acesta a refuzat. In 968, în timp ce Sviatoslav era ocupat în altă parte, pecengii au asediat Kievul într-un loc unde locuia Olga, îngrijindu-se de nepoții ei: Iaropolk, Oleg și Vladimir. Cum oamenii au devenit mai slabi din cauza foamei și a lipsei apei, înțeleapta Olga i-a povățuit cum să scape de acolo și să aducă ajutoare, scăpând apoi și Kievul de asediu. Sfânta Olga s-a mutat cu pace la Domnul pe 11 iulie 969, și a fost prohodită de un preot. Aceasta nu a avut succes în convertirea fiului ei și a multor altora la credința creștină, dat exemplul ei a avut o mare influență asupra nepotului ei, Vladimir, care s-a botezat creștin-ortodox, în 988, și i-a făcut pe locuitorii Kievului și pe rusi să se boteze. Pentru conducerea sa prin care a adus creștinismul în Rusia, este considerată luminătoarea Rusiei.”

Rugăciunea zilei

Rugăciune către Sfânta Olga, Împărăteasa Rusiei

„Sfântă și întocmai cu Apostolii Mare Împărăteasă Olga, prima între sfinții Rusiei, rugătoare caldă și mijlocitoare a noastră către Dumnezeu! La tine alergăm cu credință și ne rugăm cu dragoste: fii ajutătoarea noastră întru tot binele și precum în viața vremelnică te-ai ostenit să-i luminezi pe strămoșii Rusiei cu lumina sfintei credințe și să-i înveți să facă voia lui Dumnezeu, așa și acum, petrecând în luminile cerești, cu rugăciunile tale cele bineprimite către Dumnezeu, ajută-ne nouă să ne luminăm mintea și inima cu lumina Evangheliei lui Hristos, ca să propășim în credință, în evlavia și în iubirea lui Hristos. Celor ce sunt în necazuri și suferințe dă-le mângâiere, celor nenorociți întinde-le mână de ajutor, pe cei rătăciți îi înțelepțește și cere pentru noi de la bunul Dumnezeu toate cele de folos pentru viața vremelnică și veșnică și astfel, bineviețuind aici, să ne învrednicim de moștenirea veșnicelor bunătăți în Împărăția lui Hristos Dumnezeul nostru, Căruia împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Gândul zilei

„Judecata lui Dumnezeu ia înfățișarea propriei noastre voințe, se face asemenea dispozițiilor noastre sufletești. Cum sunt ele în noi, tot așa le primim de la Dumnezeu.” – Grigore al Nisei

Știai că?

Evlavia este credinţa în Dumnezeu, este o  stare sufletească înălţată deasupra preocupărilor terestre şi cotidiene; evlavia este o însuşire a omului credincios (evlavios) şi terebuie să caracterizeze, în primul rând, pe slujitorul lui Dumnezeu care săvârşeşte Sfânta Liturghie. 

Pilda zilei

Împăratul Alexandru Macedon și înțelepții din Persia

Ajungând împăratul Alexandru Macedon, în campania sa de cucerire, pînă în Persia și auzind despre înțelepții vestiți ai acelor ținuturi, i-a chemat pe aceia la sine și i-a întrebat, cu aroganța celui care cucerise mări și țări și care stăpânea bogății nenumărate și o împărăție nemaiauzită:
– Cereți de la mine orice și vă voi da!
– Așa?! s-au prefăcut mirați înțelepții. Dă-ne, atunci, împărate… viață fără de moarte!
– Asta-i o nebunie! le răspunse Alexandru Macedon. Căci care pământean ar putea să scape de moarte?!.. Vă credeam înțelepți, dar văd că nu avți minte deloc!…
– Apăi, împărate, răspunseră filozofii, iertată sa ne fie nouă întrebarea: dacă nimeni nu poate scăpa de moarte, înseamnă că și tu vei muri?!
– Asta-i sigur! răspunse cuceritorul.
– Atunci, dacă-i sigur, mai spuseră ei, tu de ce trăiești ca și când n-ai mai muri vreodată? De ce nu-ți mai ajung împărățiile, comorile, averile, prăzile și toate bunătățile pământești?..
Împăratul înțelesese atunci nebunia filozofilor și plecă îngândurat.

PS: O, de-am înțelege și noi această lecție: de vreme ce știm prea bine că vom muri, să nu mai trăim ca și când n-am muri niciodată!…

 

Sursa: Realitatea Spirituala

Lasă un răspuns

Comentariul tău
Numele tău